10 tips och recept för matiga höstsallader
Med hösten och kallare temperaturer brukar salladerna få maka på sig till förmån för soppor, grytor och annan härlig comfort food. Men det går utmärkt att fixa en mättande och tillfredställande sallad också.
Skippa de ”klassiska” salladsingredienserna som isbergssallad, gurka och tomat (som mest består av vatten) och satsa på matiga ingredienser i säsong. Var inte rädd för att experimentera! Ju fler färger, desto mer nyttigheter brukar man säga – dessutom blir det en fröjd för ögat.
Våra 10 bästa tips för den perfekta höstsalladen:
1. Bas
Våga gå utanför de traditionella salladsbladen. De kan också passa, men ännu godare blir det med mer smakrika varianter som ruccola, mangold eller spenat.
Vi slår också ett slag för kål i alla dess former – en given ingrediens i höstiga sallader. Det är i säsong, billigt, nyttigt och mättande. Grönkål är en fantastisk grön bas sprängfylld av nyttigheter (du masserar väl grönkålen?). Strimlad rödkål är en annan favorit som ger en härligt vacker färg och skön crunch.
Recept: Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål
2. Gryn/kolhydrat
Satsa på nötiga, fiber- och proteinrika gryner (visste du att till exempel kamutvete har hela 14 gram protein per 100 gram?). Farro, matvete, dinkel, mathavre, linser eller rött råris är goda alternativ som ger salladen lite attityd. Bulgur och quinoa passar också fint. Servera dem gärna ljumna för en varmare känsla på hela rätten.
Recept: Räksallad med mozzarella, matvete, kålrot och mandel
3. Bönor
Vita, svarta eller röda bönor, haricots verts, bondbönor eller edamemebönor – det finns många goda varianter att välja på. Både proteinrikt och mättande.
Recept: Bönsallad med pancetta, parmesan och citrondressing
4. Rotfrukter
Ugnsrostade sötpotatisar, morötter, rödbetor, pumpa, palsternacka, kålrot… listan på mjuka, söta rotfrukter som ger den rätta matiga och höstiga känslan kan göras lång. Gör en större sats och förvara i kylen så har du matlådor till hela veckan. Serveras med fördel ljumna i salladen.
Recept: Honungsglaserade rotfrukter med kyckling och fetaost
5. Ost
Addera lite extra protein och djup i smakerna med hjälp av en god ost. Osten ger också en god salt touch och krämighet till din sallad. Fetaost, chèvre, blåmögelost eller parmesan är bra val som tar för sig bland de övriga smakrika ingredienserna.
Recept: Granatäpplesallad med fetaost och rostade rotfrukter
6. Något sött
Russin och torkade tranbär eller små söta bitar av exempelvis plommon eller äpple kan passa bra om du vill ha något sött i salladen.
Recept: Sallad med halstrade plommon, rimmad lax och getost
7. Syra
Lite apelsin, clementin eller syrliga äpplen ger ett fint bryt mot de många söta smakerna. Picklad lök är också gott till.
Recept: Picklad rödlök
8. Något nötigt
Nötter, mandlar eller fröer passar perfekt till smakerna och ger det lilla extra till salladens textur. Rosta dem helst för både mer och godare smak! Och har du inte provat kanderade nötter i sallad är det dags att göra det nu!
Recept: Rödbetssallad med cashewnötter och senapsdressing
9. Dressing
Med många smaker som tar för sig i salladen kan man våga satsa på en ganska smakrik och krämig dressing. Senap, pepparrot, vitlök, tahini eller örter som rosmarin, timjan och salvia kan passa bra.
Var inte heller rädd för att prova en asiatisk touch, många av ingredienserna ovan är finfina smakkompisar med exempelvis koriander eller lime.
Recept: Senapsdressad vintersallad
10. Protein som passar till
En så pass matig sallad behöver egentligen varken fler smakkompisar eller mer protein – men visst kan det vara gott ibland. Då är fläsk, korvar och kyckling bra val till den här typen av sallad. Även bacon eller pancetta passar fint – eller varför inte en vegetarisk variant?