Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

10 tips och recept för matiga höstsallader

26 sep, 2018
AvNina Nyström
Perfekta höstsallader.
Den perfekta höstsalladen är mättande, färgglad, smakrik – och full av nyttigheter. Här är ingredienserna som lyfter din sallad till nya höjder.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Med hösten och kallare temperaturer brukar salladerna få maka på sig till förmån för soppor, grytor och annan härlig comfort food. Men det går utmärkt att fixa en mättande och tillfredställande sallad också.

Skippa de ”klassiska” salladsingredienserna som isbergssallad, gurka och tomat (som mest består av vatten) och satsa på matiga ingredienser i säsong. Var inte rädd för att experimentera! Ju fler färger, desto mer nyttigheter brukar man säga – dessutom blir det en fröjd för ögat.

Våra 10 bästa tips för den perfekta höstsalladen:

1. Bas

Våga gå utanför de traditionella salladsbladen. De kan också passa, men ännu godare blir det med mer smakrika varianter som ruccola, mangold eller spenat.

Vi slår också ett slag för kål i alla dess former – en given ingrediens i höstiga sallader. Det är i säsong, billigt, nyttigt och mättande. Grönkål är en fantastisk grön bas sprängfylld av nyttigheter (du masserar väl grönkålen?). Strimlad rödkål är en annan favorit som ger en härligt vacker färg och skön crunch.

Annons

Recept: Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål

Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål.
Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål.

2. Gryn/kolhydrat

Satsa på nötiga, fiber- och proteinrika gryner (visste du att till exempel kamutvete har hela 14 gram protein per 100 gram?). Farro, matvete, dinkel, mathavre, linser eller rött råris är goda alternativ som ger salladen lite attityd. Bulgur och quinoa passar också fint. Servera dem gärna ljumna för en varmare känsla på hela rätten.

Recept: Räksallad med mozzarella, matvete, kålrot och mandel

Räksallad med mozzarella, matvete, kålrot och mandel.
Räksallad med mozzarella, matvete, kålrot och mandel.

3. Bönor

Vita, svarta eller röda bönor, haricots verts, bondbönor eller edamemebönor – det finns många goda varianter att välja på. Både proteinrikt och mättande.

Annons

Recept: Bönsallad med pancetta, parmesan och citrondressing

Bönsallad med pancetta, parmesan och citrondressing.
Bönsallad med pancetta, parmesan och citrondressing.

4. Rotfrukter

Ugnsrostade sötpotatisar, morötter, rödbetor, pumpa, palsternacka, kålrot… listan på mjuka, söta rotfrukter som ger den rätta matiga och höstiga känslan kan göras lång. Gör en större sats och förvara i kylen så har du matlådor till hela veckan. Serveras med fördel ljumna i salladen.

Recept: Honungsglaserade rotfrukter med kyckling och fetaost

 Honungsglaserade rotfrukter med kyckling och fetaost.
Honungsglaserade rotfrukter med kyckling och fetaost.

5. Ost

Addera lite extra protein och djup i smakerna med hjälp av en god ost. Osten ger också en god salt touch och krämighet till din sallad. Fetaost, chèvre, blåmögelost eller parmesan är bra val som tar för sig bland de övriga smakrika ingredienserna.

Annons

Recept: Granatäpplesallad med fetaost och rostade rotfrukter

Granatäpplesallad med fetaost och rostade rotfrukter.
Granatäpplesallad med fetaost och rostade rotfrukter.

6. Något sött

Russin och torkade tranbär eller små söta bitar av exempelvis plommon eller äpple kan passa bra om du vill ha något sött i salladen.

Recept: Sallad med halstrade plommon, rimmad lax och getost

Sallad med halstrade plommon, rimmad lax och getost.
Sallad med halstrade plommon, rimmad lax och getost.

7. Syra

Lite apelsin, clementin eller syrliga äpplen ger ett fint bryt mot de många söta smakerna. Picklad lök är också gott till.

Annons

Recept: Picklad rödlök

Picklad rödlök.
Picklad rödlök.

8. Något nötigt

Nötter, mandlar eller fröer passar perfekt till smakerna och ger det lilla extra till salladens textur. Rosta dem helst för både mer och godare smak! Och har du inte provat kanderade nötter i sallad är det dags att göra det nu!

Recept: Rödbetssallad med cashewnötter och senapsdressing

Rödbetssallad med cashewnötter och senapsdressing.
Rödbetssallad med cashewnötter och senapsdressing.

9. Dressing

Med många smaker som tar för sig i salladen kan man våga satsa på en ganska smakrik och krämig dressing. Senap, pepparrot, vitlök, tahini eller örter som rosmarin, timjan och salvia kan passa bra.

Annons

Var inte heller rädd för att prova en asiatisk touch, många av ingredienserna ovan är finfina smakkompisar med exempelvis koriander eller lime.

Recept: Senapsdressad vintersallad

Senapsdressad vintersallad.
Senapsdressad vintersallad.

10. Protein som passar till

En så pass matig sallad behöver egentligen varken fler smakkompisar eller mer protein – men visst kan det vara gott ibland. Då är fläsk, korvar och kyckling bra val till den här typen av sallad. Även bacon eller pancetta passar fint – eller varför inte en vegetarisk variant?

Annons

Recept: Skördesallad med parmalindad kycklingfilé

Skördesallad med parmalindad kycklingfilé.
Skördesallad med parmalindad kycklingfilé.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons