Tiramisu-tårta Charlotte
10-12 bitar
Tårtbotten:
5 ägg
2 dl socker
1/2 dl vatten
3 ⅓ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör, till formarna
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
250 g mascarpone
2 gelatinblad
4 äggvitor
2 1/2 dl vispgrädde
Smaksättning:
1 1/2 dl starkt, nybryggt kaffe
2 msk socker
1/2 dl marsala (italienskt vin)
Garnering:
kakao
1 paket savoiardikex
ca 24 kaffebönor doppade i choklad (finns i välsorterade godisbutiker, går annars att ersätta med kakaonibs)
Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Vispa ägg, socker och vatten till ett luftigt skum, använd en elvisp. Sikta mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggblandningen.
Smöra två springformar, 22 cm i diameter, och fördela smeten. Baka i ugnen 8–10 minuter. Vänd upp på bakplåtspapper, strö eventuellt lite socker över och låt svalna.
Gör tiramisukrämen: Vispa äggulor och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner mascarpone. Blöt gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter. Vrid ur vattnet och smält dem över vattenbad. Rör sakta ner äggsmeten. Vispa äggvitorna styva. Vispa upp grädden. Vänd försiktigt ner vispgrädde och äggvitorna i äggulesmeten.
Lös upp sockret i kaffet och tillsätt marsala. Lägg en kakbotten på ett fat och lägg en ring från en av springformarna runtom. Fukta bottnen med hälften av kaffeblandningen och fördela hälften av krämen ovanpå. Lägg på ännu en kakbotten och gör likadant med den. Lägg på den sista kakbotten och låt stå kallt minst 2 timmar, gärna över natten.
Strax innan servering: Lyft försiktigt bort ringen kring tårtan. Strö kakao över kakan. Täck tårtans kanter med savoiardikex, skär dem eventuellt lite så de är lika höga som kakan.
Garnera kakan med chokladbönorna och servera.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft