Tjockpannkaka på kikärtor med pocherat ägg och lax
4 personer
Tid: 25 minuter + 30 min vila
Kikärtsmjöl är stapelvara i många delar av världen, i Sverige hittar du det i hälsokostaffärer. I Indien bakar man chapati av det, och runt Medelhavet gör man så kallad socca, en sorts tjock pizza/ pannkaka. I Italien bakar man en farinata, som helt enkelt är mjöl, vatten och olivolja som gräddas tunt, tunt. Här har jag gräddat en pannkakssmet i långpanna, låtit den svalna och skurit i bitar.
Tjockpannkaka:
3 dl kikärtsmjöl (eller majsmjöl)
6 dl mjölk (välj havremjölk eller vatten om du vill undvika mjölk)
2 ägg
1/2 tsk salt
smör (till formen)
Fyllning:
4 ägg
200 g rökt lax
4 msk färdigköpt hollandaisesås
salt och nymalen svartpeppar
gräslök (hackad)
Gör så här:
Vispa ned kikärtmjölet i mjölken och vispa tills smeten är slät. Tillsätt sedan äggen och salt. Låt smeten stå och svälla i 30 min. Sätt ugnen på 200°. Smörj en mindre, låg, vid ugnsfast form. Slå i smeten och grädda i 20 minuter eller tills kakan börjar få färg. Skär pannkakan i snygga bitar när den svalnat. Koka upp vatten och en skvätt äppelcidervinäger/ättika i en låg, vid kastrull. Sänk värmen så vattnet sjuder och knäck äggen, ett i sänder i vattnet. Sjud/pochera äggen på svag värme i 4–5 min eller tills äggen känns hårda nog att lyfta ur vattnet. Doppa dem sedan hastigt i varmt vatten (för att skölja bort vinägersmaken). Lägg en skiva lax på varje bit kikärtspannkaka och toppa med ägg och en klick färdig ljummen hollandaisesås (värm hela påsen i vattenbad eller mikro). Salta försiktigt och toppa med grovmald svartpeppar och gräslök.