Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tjockpannkaka på kikärtor med pocherat ägg och lax

26 feb, 2014
AvSofie Nyblin
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Tjockpannkaka på kikärtor med pocherat ägg och lax.
Tjockpannkaka på kikärtor med pocherat ägg och lax.

4 personer

Tid: 25 minuter + 30 min vila

Kikärtsmjöl är stapelvara i många delar av världen, i Sverige hittar du det i hälsokostaffärer. I Indien bakar man chapati av det, och runt Medelhavet gör man så kallad socca, en sorts tjock pizza/ pannkaka. I Italien bakar man en farinata, som helt enkelt är mjöl, vatten och olivolja som gräddas tunt, tunt. Här har jag gräddat en pannkakssmet i långpanna, låtit den svalna och skurit i bitar.

Tjockpannkaka:

3 dl kikärtsmjöl (eller majsmjöl)

6 dl mjölk (välj havremjölk eller vatten om du vill undvika mjölk)

2 ägg

1/2 tsk salt

smör (till formen)

Fyllning:

Annons

4 ägg

200 g rökt lax

4 msk färdigköpt hollandaisesås

salt och nymalen svartpeppar

gräslök (hackad)

Gör så här:

Vispa ned kikärtmjölet i mjölken och vispa tills smeten är slät. Tillsätt sedan äggen och salt. Låt smeten stå och svälla i 30 min. Sätt ugnen på 200°. Smörj en mindre, låg, vid ugnsfast form. Slå i smeten och grädda i 20 minuter eller tills kakan börjar få färg. Skär pannkakan i snygga bitar när den svalnat. Koka upp vatten och en skvätt äppelcidervinäger/ättika i en låg, vid kastrull. Sänk värmen så vattnet sjuder och knäck äggen, ett i sänder i vattnet. Sjud/pochera äggen på svag värme i 4–5 min eller tills äggen känns hårda nog att lyfta ur vattnet. Doppa dem sedan hastigt i varmt vatten (för att skölja bort vinägersmaken). Lägg en skiva lax på varje bit kikärtspannkaka och toppa med ägg och en klick färdig ljummen hollandaisesås (värm hela påsen i vattenbad eller mikro). Salta försiktigt och toppa med grovmald svartpeppar och gräslök.

Annons