Toast med avokadoglass och löjrom
4 pers
Tid: ca 1 h + frysning av glass (30 min-5 h)
Toast:
4 skivor rostbröd
Avokadoglass:
3 mediumstora avokados, ca 700 g
½ – 1 ½ dl florsocker
3 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
färskpressad citronsaft
salt
Citronmarinerad gurka:
1 gurka, skalad och skuren i tärningar
rivet skal och saft av 1 citron, ekologisk
½ dl gräslök, finskuren
2 msk valfri olja
Till servering:
Ca 100 g löjrom (kan ersättas med sik- lax, eller algrom)
1 knippe dill, plockad
1 ask smörgåskrasse
salt och nymalen svartpeppar
smör till stekning
Gör så här:
1. Börja med glassen: Dela avokadon, ta ur kärnan och skeda upp fruktköttet i en bunke. Tillsätt florsocker, gräddfil, vispgrädde, citronsaft och salt. Mixa samman med en stavmixer eller i matberedare till en len konsistens. Justera sötman, syran och sältan efter egen smak.
2. Kör sedan massan i glassmaskin till lagom glasskonstistens, eller häll i en plastbunke och ställ i frysen ca 5 timmar. I det senare fallet, rör gärna om några gånger under frysningen.
3. Blanda samman gurkan med citronskal och -saft, gräslök och olja. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär ev. bort kanterna på brödet. Stek sedan brödet gyllene i rejält med smör i en stekpanna. Lägg det smörstekta brödet på tallrikar. Skeda upp glassen, lägg på gurka, klicka på löjrom, klipp över krasse och garnera med dill. Garnera ev. med ytterligare citronskal och olja. Avsluta med några drag med pepparkvarnen och servera direkt!
Foto och recept: Pågen