6 goda tapas som är enkla att förbereda
Tapas har blivit ett samlingsnamn för trenden att servera olika små tilltugg till ett gott glas vin, även om det inte är genuint spanska rätter man serverar. Det är populärt både hemma och på restaurang – främst för att det känns otvunget och hemtrevligt. Eftersom det mesta i den här menyn serveras kallt är det enkelt att tilltaga och går förstås även bra att förbereda, vilket gör att man inte har några ursäkter för att inte bjuda hem någon av tidsbrist.
1. Focaccia med rosmarin och svarta oliver
6 personer
Tid: 1 timme och 55 minuter
En focaccia är ett perfekt buffé- och plockbröd eftersom det inte behövs smör eller annat pålägg.
Du behöver:
1/2 pkt jäst
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
4 msk mjölk
3 msk olivolja
10 dl vetemjöl
15–20 urkärnade svarta oliver
några kvistar rosmarin
3–4 msk olivolja
flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, strö över salt. Häll på vattnet, lite i början så att jästen löser sig. Blanda i mjölk, olivolja och sist vetemjölet. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna för hand. Den ska vara lite kladdig. Låt jäsa ca 45 min. Stjälp upp degen i en mjölad långpanna och platta till och tryck ut den mot kanterna. Sätt ugnen på 200°. Tryck ner oliverna jämnt fördelat över brödet tillsammans med några rosmarinkvistar. Låt jäsa i 15 minuter och ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter.
2. Champinjon- och rädissallad med basilika-, parmesan- och vitlöksvinägrett
Tid: 25 minuter
Att låta vitlöken ligga och dra i vinägrett för att ge lagom smak är ett smart knep.
Du behöver:
250 g färska champinjoner
2 knippen rädisor
1 kruka färsk basilika
50 g parmesan i bit
Vitlöksvinägrett:
1–2 vitlöksklyftor
4 msk jungfruolivolja
2 msk vit balsamicovinäger
1 tsk fransk senap
1 tsk flytande honung
salt
Gör så här:
Skiva champinjoner och rädisor fint. Lägg i en skål och blanda med strimlad basilika. Spara ev några fina basilikablad att dekorera salladen med. Krossa vitlöksklyftorna med hjälp av den platta sidan på en kniv. Blanda alla ingredienser till dressingen och låt vitlöken ligga och dra som de är i dressingen. Ta sedan bort dem innan dressingen blandas i salladen. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Låt den gärna stå och marinera en stund före serveringen. Avsluta med att strö över grovt riven parmesanost och lägg på några fina basilikablad.
3. God korv
Lägg upp god korv, olika sorter eller en hel som gästerna får skära av själva.
4. Päron med ädelost och timjan
Tid: 5 minuter
Utsökta i det här sammanhanget, men skulle också smaka bra efter en middag.
Du behöver:
3–4 päron
200 g ädelost
1 kruka färsk timjan
2 msk flytande honung
Gör så här:
Skär päronen i båtar och kärna ur. Lägg upp på ett fat med en bit ost på. Strö över fina timjankvistar och avsluta med att ringla över lite flytande honung.
5. Vitlöksgrillad sparris med serranoskinka
Tid: 15 minuter
Färskgrillad sparris är bland det godaste som finns, toppa med några skivor -serrano och du har fått en ny favorit!
Du behöver:
2 buntar sparris (ca 20 st)
olivolja
1–2 vitlöksklyftor
flingsalt
200 g serranoskinka i tunna skivor
grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Skär av den nedre, lite träiga biten av sparrisen. Hetta upp några matskedar olivolja i en stekpanna och skiva ner vitlök. Fräs sparrisen några minuter runt om, salta med några nypor flingsalt och strö över svartpeppar. Sparrisarna ska inte bli genomstekta, bara lätt varma och ska ta smak av vitlök och salt. Linda en skiva serranoskinka runt varje sparris och lägg upp på ett fat.
6. Chèvrefyllda tomater
Tid: 25 minuter
Lite pyssligt, men väl värt besväret. En munsbit som försvinner i ett nafs.
Du behöver:
ca 20–25 stora körsbärstomater
150 g chèvre
3 msk gräddfil
Gör så här:
Dela tomaterna och kärna ur dem lite slarvigt. Mosa ihop osten med gräddfilen och fyll varje tomathalva med oströran.
Mer tapas: 10 goda recept till tapasbuffén
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Philips