Tom Collins och Raspberry Bellini-sorbet
Tom Collins sorbet
Superfräsch sorbet, perfekt efter en mastig middag!
4 port
Tid: 50 min + frys 1–2 timmar
Du behöver:
1 1⁄2 dl vatten
1⁄2–1 dl gin
2 dl strösocker
2 dl pressad saft från cirka 5 citroner
rivet skal från 2 citroner
2 msk mascarpone
Gör så här:
- Koka upp vatten, gin, socker, pressad citron och rivet citron- skal. Låt koka i någon minut. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Sila av och vispa ner mascarpone. Vispa kraftigt så att alla små klumpar från mascarponen försvinner.
- Häll blandningen i glassmaskinen och kör tills det blir en sorbet, det tar 40–50 minuter. När glassmaskinen inte kyler mer går det bra att lägga in sorbeten i en form i frysen. Rör då och då tills den har satt sig.
Raspberry bellini sorbet
En bubblig hallonbellini i form av en glasskula. Härligt frisk och SÅ god.
4 port
Tid: 50 min + frys 1–2 timmar
Du behöver:
200 g hallon, frysta
1 1⁄2 dl strösocker
1 1⁄2 dl pressad saft från cirka 4 citroner
rivet skal från 1 citron
1 dl champagne eller annat mousserande vitt vin
2 msk mascarpone
Gör så här:
- Koka upp hallon, socker, pressad citron, rivet citronskal och champagne. Låt koka i någon minut. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Sila av och vispa ner mascarponen. Vispa kraftigt så att alla små klumpar från mascarponen försvinner.
- Häll blandningen i glassmaskinen och kör tills det blir en sorbet, det tar 30–40 minuter. Häll upp i en form och ställ in i frysen.
- Servera en stor eller två mindre sorbetkulor till varje gäst, toppa med citronmeliss.
Tips!
Den här är också god att tillsätta lite raw lakrits-pulver nästa gång du gör sorbeten. Wowupplevelse för alla lakritsälskare!
Recepten är hämtade från kokboken ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta) av Catarina König (Sveriges Mästerkock 2016).