Tomat-tarte med ansjovis
10–12 bitar
Tid: 2 timmar
Pajdeg:
120 g rumsvarmt smör
3 dl dinkelmjöl
2–3 msk vatten
Fyllning:
2 stora sticklökar
smör
1 tsk vatten
2 tsk dijonsenap
1/2 kg lite större tomater
80 g avrunnen vikt av ansjovisfiléer
2–3 dl västerbottensost (riven)
200 g cocktailtomater
svartpeppar
Dekoration:
ätbara blommor
Gör så här:
Blanda smör och mjöl hastigt i en matberedare. Tillsätt det kalla vattnet. Låt degen vila en stund i kylen för att sedan trycka ut den i smord springform. Pricka med gaffel och förgrädda i ugnen cirka 20 minuter på 175°
Skiva löken tunt och fräs den i lite smör och 1tsk vatten tills den är mjuk och genomskinlig. Pensla botten på pajskalet med dijonsenap och bred ut löken ovanpå. Skiva tomaterna och lägg dem i snyggt mönster så att de täcker hela formen. Strö över riven Västerbottensost samt några delade ansjovisfiléer, spara några till toppen. Strö över lite ost igen, lägg på ett nytt lager tomatskivor och avsluta med klyftade cocktailtomater och ansjovisfiléer i fina mönter.
Avsluta med ett litet drag med svartpepparkvarnen. Grädda i ugnen på 160° tills tomaterna är mjuka, cirka 50 minuter. Dekorera med ätbara blommor, till exempel styvmorsviol eller gräslöksblomma.
Recept: Caroline Rittfeldt och Charlotte Alexandre Nordin
Foto: Peter Erlandsson