22 bra torrvaror att ha i sommarskafferiet
05 jun, 2018
AvRedaktionen
Blir det lätt burkmat och nödlösningar i sommarstugan? Tänk om! Fyll ditt sommarskafferi med de rätta torrvarorna så har du en bra grund för god semestermat.
Annons
Tips! Glöm inte utrustningen i sommarköket – ta med en riktigt bra kniv, en ordentlig pepparkvarn, en stavmixer, minst en bra kastrull och en stekpanna och gärna en espressobryggare, så ökar du dina förutsättningar för god matlagning!
Uppifrån och ner, från vänster till höger. Klicka på bilden ovan om du vill se den större!
- Knäckebröd. Ett riktigt gott knäckebröd gör frukosten till en fest eller blir en perfekt grund till goda tilltugg till fördrinken.
- Flingsalt. Utan flingsalt kommer man inte långt. Förvara i påse eller burk för att hålla fukten borta.
- Frön. Fröblandningar och pinjenötter hottar upp salladen, frukostfilen eller det egenbakade brödet.
- Parmesan. En vällagrad parmesanost räddar många måltider.
- Saft. Vad vore en sommardag utan ett glas saft på verandan? Hemmagjord eller ekologisk saft har sin givna plats i hyllan.
- Pasta. Har du pasta hemma har du alltid en god måltid. Bunkra upp med olika sorter, till exempel tagliatelleknyten och förmodligen den godaste pastan som finns: Martelli.
- Balsamico. Ringla över parmesan, nygrillad fisk eller kött, ha den till sallad eller spetsa såser med den. Välj gärna ekologisk, som här från Ica.
- Müsli. Förgyll din frukost med en hemmagjord müsli (värt besväret!) och förvara i tättslutande burk eller investera i en riktigt god gourmetmüsli som den här från Olof Victors.
- Kaffe. Varför ska man bara få njuta av gott kaffe i stan? Släng pulverkaffet och gör precis som hemma: ta med riktigt goda bönor, en kvarn och espressobryggare – elektrisk eller manuell.
- Choklad. Med mörk choklad fixar du efterrätten när du får oväntat besök. Eller varför inte riva ner lite i din goda chili con carne?
- Peppar. En rejäl pepparkvarn är ett måste. Kungen av dem alla är Peugeots kvarnar.
- Olja och vinäger. En god olivolja, vi gillar La Amarilla de Ronda, och en bra vinäger är basen till det mesta inom matlagning.
- Bönor. Torkade bönor håller i evighet och gör gott i sallader och grytor. Köp olika sorter och förvara i tättslutande burk.
- Senap. Fransk senap kan förvandla det mesta: grytor, dressingar och såser. Bara att pensla grillkorv med senap gör dem till vuxenmat – perfekt när barnen vill ha sitt.
- Bröd. Är brödet inte längre dagsfärskt? Gör egna crostinis – skär upp och rosta i olivolja och kryddor. Förvara i burk och ta fram till sallader eller ha som bas för olika tilltugg.
- Ketchup. En riktigt god tomatketchup är underskattat, till exempel Real tomato ketchup från Stokes. Gör hamburgarna så mycket godare!
- Pesto. Med grillad inlagd paprika och pesto fixar du fina förrätter, gör goda såser, toppar sallader – ett måste i skafferiet, alltså. Zeta har bra varianter.
- Chili. Färsk eller torkad chili kan ge maten ett välkommet sting. Riktigt goda oliver platsar alltid på tallriken, se till att bunkra upp.
- Krossade tomater. En bra bas till mycket. Men se till att välja riktigt goda sorter – körsbärstomater ger en extra söt och frisk tomatsmak, de här från Metelliana.
- Risotto. Somrigt, krämigt och gott! Lagra upp med olika sorter, den här kommer från Casale Paradiso och innehåller tryffel.
- Sardeller. Vi säger bara caesarsallad! Tips: Om fabrikanten kostat på lite olja i burken så är det i regel lite finare fisk däri.
- Torkad svamp. En riktig umamibomb, alltså mer som en krydda än en huvudingrediens. Låt dem puttra med i en vivtins- eller tomatsås, lyxa till risotton eller förgyll en soppa.
Läs även: Så fixar du ett utekök – 7 smarta tips
Annons