Torsk med örttäcke och asiatisk dressing
06 maj, 2019
AvRedaktionen
Torsk med örttäcke är en enkel, god och smakrik rätt. Missa inte den asiatiska dressingen som tillför rätten det lilla extra.
Annons
Lätt och gott med stekt fisk och en asiatisk dressing fullproppad med smak.
4 portioner
Torsk:
1–2 gurkor
800 g färsk torsk med skinn
Lite matolja
Salt
Asiatisk dressing:
1/2 röd chili
1 klyfta vitlök
1 msk mirin
1 msk fisksås
1 lime, saften
1/2–1 dl sesamolja
1/2 tsk strösocker
Salt och svartpeppar
Garnering:
Alfalfa- eller vitlöksgroddar
Gröna örter
Ätliga blommor
Gör så här:
- Börja med dressingen. Hacka chilin och vitlöken fint. Blanda mirin, fisksås och saften från limefrukten.
- Droppa ner sesamoljan under kraftig omrörning så dressingen inte skär sig. Blanda ner chili och vitlök och smaka av med socker, salt och peppar.
- Hyvla gurkan i långa remsor. Undvik kärnhuset i mitten. Rulla ihop gurkskivorna och lägg dem tätt i en behållare med kallt vatten.
- Låt stå i frysen medan du steker fisken.
- Ta bort eventuella fjäll från fiskens skinn genom att dra en vass kniv mot fjällens riktning.
- Torka av fisken med hushållspapper och dela den i 4 bitar. Pensla runtom med olja och strö rikligt med salt på skinnsidan.
- Stek med skinnsidan ner i en het stekpanna, cirka 2 minuter. Pressa försiktigt ner fisken mot pannans botten så skinnet blir ordentligt stekt. Vänd och stek köttsidan 2–3 minuter.
- Lägg upp på tallrikar, fördela gurkrullar runt och droppa över dressing.
- Garnera med groddar, rikligt med gröna örter och gärna ätliga blommor.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
Annons