Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås

27 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås
Columbus Leth
Torsk är en tacksam fisk som det går att göra mycket mer. Som den här grytan med räkor, fänkål och zucchini i en härligt skummig basilikasås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås

Grön och alldeles förträffligt god!

Laga en gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

800 g potatis
1 fänkålshuvud
1 zucchini

1 knippe salladslök, 125 g

1 dl frysta ärter

2 msk rapsolja, till stekning
400 g torskfilé
150 g skalade räkor

Basilikasås:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja, till stekning
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl fiskbuljong
1 ½ dl vispgrädde
1 kruka basilika
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek lökarna i olja i ett par minuter i en tjockbottnad kastrull tills de blir genomskinliga, men inte tar färg. Häll över vitt vin, buljong och grädde i grytan, låt puttra i 5 minuter. Skölj basilikan, plocka bladen och lägg ner i såsen. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  2. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Skölj fänkål och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Ansa salladslök och skär i 5 cm stora bitar. Skölj zucchini och skär i tunna skivor. Stek fänkål, salladslök, zucchini och ärter i olja i en tjockbottnad kastrull tills de mjuknar. Skär torskfiléerna i bitar.
  3. Gör plats bland grönsakerna och lägg ner fisken där. Häll såsen, förutom 1 dl av den, över rätten och lägg på ett lock. Skruva ner värmen och låt puttra i 10 minuter eller tills torsken är genomkokt. Skumma upp den sparade såsen med stavmixer och häll över fisken. Fördela räkorna ovanpå och servera med potatis.

Recept: Linn Grubbström Foto: Columbus Leth

Annons