Torskrygg med ugnsbakade grönsaker
24 feb, 2020
AvRedaktionen
Dags för fisk! Bjud på torskrygg med ugnsbakade grönsaker och härlig bönpuré. Garnera gärna med basilikablad.
Annons
4 portioner
Torskrygg:
4 bitar torskrygg med skinn à 150 g
Salt och nymalen svartpeppar
Olivolja till stekning
Ugnsbakade grönsaker:
8–10 schalottenlökar
250 g körsbärstomater på stjälk
3 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Bönpuré:
2 nävar färsk basilika
½ dl olivolja
1 burk limabönor eller stora vita bönor, ca 400 g
25 g smör
Salt och nymalen svartpeppar
1 citron, saften
Garnering:
Röd eller grön basilika
Gör ugnsbakade grönsaker så här:
- Värm ugnen till 120°.
- Skala schalottenlökarna och lägg dem och tomater på kvist i ett ugnsfast fat.
- Droppa olivolja över och salta och peppra.
- Baka i ugnen i 1 timme.
Gör bönpurén så här:
- Mixa basilikablad med olja i en minihackare till en sammanhållen massa.
- Sila genom en finmaskig sil så du får en basilikaolja och en basilikamassa.
- Sila av vätskan från bönorna, skölj dem snabbt under rinnande vatten.
- Värm upp i en liten kastrull med smör i.
- Mixa bönorna med basilikamassan till en slät röra.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Veckla ut lamellerna ur varje schalottenlök och vänd i basilikaolja.
- Spara lite olja till serveringen.
Gör resten av rätten så här:
- Krydda upp fiskbitarna med salt och peppar och stek i olja i 3–4 minuter med skinnsidan ner.
- Vänd när du ser att värmen stigit upp genom fisken.
- Stek ytterligare en minut.
- Fördela bönpuré på 4 tallrikar.
- Lägg torskryggarna ovanpå och fördela ugnsbakade grönsaker runt om.
- Droppa lite basilikaolja över och garnera med basilikablad.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth, Nina Malling, Winne Methmann
LÄS MER:
Torskrygg med belugalinser och karamelliserad lök
Annons