Huevos rancheros med bönor, ägg och salsa
Huevos rancheros (”ranchägarens ägg” på spanska) är en mexikansk maträtt som ofta serveras till frukost eller lunch. Rätten består av ägg (huevos) på stekta eller friterade tortillas med tillbehör som salsa, bönor, ris, avokado och koriander. Här är vårt bästa recept!
4 personer
Tid: 45 minuter
Frästa bönor:
1 burk svarta bönor, ca 400 g
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (skalad och hackad)
2 skivor bacon (tärnade)
1 tsk mald spiskummin
1–2 dl hönsbuljong
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Häll av bönorna i durkslag och skölj dem. Hetta upp olivoljan i en stor panna och fräs vitlök och bacon lätt. Tillsätt bönorna och spiskummin låt de fräsa med en minut. Sänk värmen till medel och mosa bönorna grovt med en gaffel. Späd med buljong eller vatten och rör till en mosig röra. Smaka av med salt och peppar.
Tomatsalsa:
6 stora tomater
1 liten gul lök
1 kruka koriander
1 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Dela tomaterna horisontellt och gröp ur kärnhusen med en sked och släng dem. Ställ tomaterna upp och ner på hushållspapper så de får rinna av. Skala och hacka löken och koriandern men spara lite koriander till dekoration. Hacka tomatköttet och blanda allt med oljan. Smaka av med salt och peppar.
Till servering:
4 ägg
4 små mjuka vete- eller majstortillabröd
Gör så här:
Stek äggen i lite olja på ena sidan. Salta. Ta upp och lägg åt sidan. Stek bröden lätt på båda sidor. Lägg bönröran på bröden, lägg ett ägg ovanpå och toppa med tomatsalsa och resten av koriandern.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom