Trädgårdsprofilen Malin Perssons maxade minibuffé
Malin Persson är välkänd trädgårdsprofil, bloggare och författare, med kokböcker med fokus på vegetariska recept, och gärna närodlat och vilda växter, till exempel Systrarna Perssons högtider och vardagsfest samt Systrarna Perssons skafferi. För ELLE mat & vin bjuder hon på en grön, skön försommarmeny!
– Ja, vad är väl trevligare än att samlas och laga en grön, läcker minibuffé för nära och kära, nu när sommaren står för dörren och naturen är i full blom?
Hur gick dina tankar när du skapade den här festmenyn?
– Jag tycker det ska vara enkelt, smidigt och gott att bjuda på fest, så mycket av momenten i recepten går att förbereda dagen innan. Här bjuder jag till exempel på en grönärtssoppa som är lika god till vardags som till fest. Den funkar bra varm men är god även kall. De gröna ärtorna har huvudrollen och de gör sig väldigt bra tillsammans med myntan.
Malin bjuder också på en färskpotatissallad, fylld med krispiga äpplen, salt kapris och tunt skivade rädisor som gifter sig perfekt med smöriga färskpotatisar.
– En potatissallad är ju en klassiker på sommarens buffebord. Grön mat gör mig lycklig, så är det bara!, säger Malin och fortsätter:
– Till soppan och potatissalladen passar ett fluffigt brytbröd. Det här är väldigt enkelt att baka och är gott både till vardag och festbuffén. Det går att smaksätta precis som man vill, men det blir extra gott med nässelpesto och västerbottenost.
Hur gör man en bra nässelpesto?
– Hemligheten bakom en god pesto är att rosta nötter och fröna i en het torr stekpanna med non stick-beläggning. Jag älskar nässlor och jag använder dem under hela året. Nu på försommaren när toppskotten är späda är de som godast och jag passar på att plocka och förvälla för sen fylla upp frysen.
Malins maxade minibuffé
KRÄMIG POTATISSALLAD MED RÄDISOR OCH ÄPPLE
Krämig potatissallad med knapriga rädisor.
Till recept>>
BRYTBRÖD MED VÄSTERBOTTENSOST och nässelpesto
Gott brytbröd som är gräddat direkt i en ungspanna, bara att ställa fram direkt från ugnen till bordet!
TILL RECEPT>>
GRÖNÄRTSOPPA MED MYNTA
Grönärtsoppan är lika god varm som kall, servera gärna i vackra coupeglas.