Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tranbärs- och macadamianötsnougat

19 dec, 2012
AvCarin Olsson
Underbart god nougat med tranbär och macadamianöttter. En termometer till hjälp är ett måste!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Tranbärs- och macadamianötsnougat.
Tranbärs- och macadamianötsnougat.

15 bitar

40 minuter + tid för att stelna

Du behöver:

450 g socker

2 ½ dl flytande glukos

8 dl honung smör, till formen

2 extra stora äggvitor

2 droppar ättiksprit

250 g macadamianötter (rostade)

60 g torkade tranbär florsocker, till servering

Gör så här:

Blanda socker, glukos och honung i en panna över medelhög värme och rör om tills sockret är löst. Låt inte blandningen börja koka! Pensla insidan av kastrullen med kallt vatten för att förhindra att sockret fastnar och kristalliseras.

När sockret är helt löst, öka värmen och låt det börja koka hastigt tills termometern visar 140º. Smörj en form med måtten 18 x 28 cm. Vispa äggvitor och ättiksprit i en torr bunke med elvisp tills du kan börja forma små toppar. Tillsätt sockerblandningen försiktigt i en jämn stråle. Fortsätt att vispa i cirka 5 minuter tills blandningen har svalnat en aning och blivit tjockare. Rör ner macadamianötter och tranbär för hand.

Häll smeten i formen och tryck försiktigt till med en sked för att platta ut. Låt stelna i några timmar innan du skär upp i bitar. Skär bitarna med en vass kniv, eventuellt kan du vända bitarna i lite florsocker. Slå in dem i cellofan eller liknande.

Från jobbet: Julens Godaste Gåvor

Av: Lianne Scher
Foto: Graeme Borchers
Styling: Anna Montali

 

Annons