Tranbärs- och macadamianötsnougat
15 bitar
40 minuter + tid för att stelna
Du behöver:
450 g socker
2 ½ dl flytande glukos
8 dl honung smör, till formen
2 extra stora äggvitor
2 droppar ättiksprit
250 g macadamianötter (rostade)
60 g torkade tranbär florsocker, till servering
Gör så här:
Blanda socker, glukos och honung i en panna över medelhög värme och rör om tills sockret är löst. Låt inte blandningen börja koka! Pensla insidan av kastrullen med kallt vatten för att förhindra att sockret fastnar och kristalliseras.
När sockret är helt löst, öka värmen och låt det börja koka hastigt tills termometern visar 140º. Smörj en form med måtten 18 x 28 cm. Vispa äggvitor och ättiksprit i en torr bunke med elvisp tills du kan börja forma små toppar. Tillsätt sockerblandningen försiktigt i en jämn stråle. Fortsätt att vispa i cirka 5 minuter tills blandningen har svalnat en aning och blivit tjockare. Rör ner macadamianötter och tranbär för hand.
Häll smeten i formen och tryck försiktigt till med en sked för att platta ut. Låt stelna i några timmar innan du skär upp i bitar. Skär bitarna med en vass kniv, eventuellt kan du vända bitarna i lite florsocker. Slå in dem i cellofan eller liknande.
Från jobbet: Julens Godaste Gåvor
Av: Lianne Scher
Foto: Graeme Borchers
Styling: Anna Montali