Tranbärs- och mangochutney
ca 5 dl
Sötsyrligt ”obligatoriskt” kalkontillbehör. Det här blir ca 5 dl, och chutneyn håller ca 2 veckor om den förvaras svalt.
Färska tranbär kan du med lite tur få tag på så här års. Ta annars frysta, som går att köpa i t ex hälsokostaffärer.
1 1/2 msk majsolja
1 liten gul lök (hackad)
1/2 tsk salt
1 msk curry
1 kanelstång (delad på hälften)
3 dl farinsocker
1/2 dl äppelcidervinäger
2 stora mangofrukter (skalade och skurna i tärningar)
4 dl tranbär
1 msk gula senapsfrön
Värm 1 msk majsolja i en kastrull, tillsätt löken och saltet. Stek löken på svag värme tills den mjuknar. Tillsätt curry och kanel och låt det koka i ca 1 minut. Rör i socker och vinäger och koka upp. Lägg i mangon och koka på svag värme ca 40 minuter, tills frukten har mjuknat. Häll i tranbären och koka ytterligare ca 10 minuter på svag värme.
Krossa bären med en sked i pannan.
Värm 1/2 msk majsolja i en stekpanna och häll i senapsfröna. När de börjar ”poppa” är de klara. Rör ner dem i chutneyn.
Lägg över chutneyn i en skål och låt svalna. Fyll den sedan på väl rengjorda burkar.