Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tranbärs- och mangochutney

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

ca 5 dl

Sötsyrligt ”obligatoriskt” kalkontillbehör. Det här blir ca 5 dl, och chutneyn håller ca 2 veckor om den förvaras svalt.

Färska tranbär kan du med lite tur få tag på så här års. Ta annars frysta, som går att köpa i t ex hälsokostaffärer.

1 1/2 msk majsolja

1 liten gul lök (hackad)

1/2 tsk salt

1 msk curry

1 kanelstång (delad på hälften)

3 dl farinsocker

1/2 dl äppelcidervinäger

2 stora mangofrukter (skalade och skurna i tärningar)

4 dl tranbär

1 msk gula senapsfrön

Värm 1 msk majsolja i en kastrull, tillsätt löken och saltet. Stek löken på svag värme tills den mjuknar. Tillsätt curry och kanel och låt det koka i ca 1 minut. Rör i socker och vinäger och koka upp. Lägg i mangon och koka på svag värme ca 40 minuter, tills frukten har mjuknat. Häll i tranbären och koka ytterligare ca 10 minuter på svag värme.

Krossa bären med en sked i pannan.

Värm 1/2 msk majsolja i en stekpanna och häll i senapsfröna. När de börjar ”poppa” är de klara. Rör ner dem i chutneyn.

Lägg över chutneyn i en skål och låt svalna. Fyll den sedan på väl rengjorda burkar.

Annons