Tre favoritrecept med jordgubbar
Bärsallad med mozzarella
Superlätt och supergott tillbehör till en sommarmåltid eller grillat.
4 portioner
250 g jordgubbar
125 g hallon
125 g blåbär
100 g björnbär
250 g små mozzarellakulor
2 msk balsamicokräm
1 msk jungfruolivolja
Garnering:
1 handfull färsk mynta
Gör så här:
- Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor.
- Skölj övriga bär och blanda med jordgubbarna.
- Fördela på tallrikar med mozarella över.
- Droppa balsamicokräm och olivolja, strö myntablad över och servera.
Quinoa med vitost, jordgubbar och bresaola
Bresaolans umamismak passar väldigt fint till söta gubbar.
4 portioner
175 g röd quinoa
125 g vitost
6 jordgubbar
1 litet knippe bladpersilja
1 rödlök
12 skivor bresaola
Dressing:
1 tsk muscovadosirap
1 msk mörk balsamicovinäger
4 msk olivolja
Gör så här:
- Skölj quinoan grundligt enligt anvisning på förpackningen.
- Koka i 15 minuter i en kastrull med dubbelt så mycket vatten. Skölj under kallt vatten och låt sedan rinna av.
- Skär vitosten i mindre bitar och skär jordgubbarna i halvor eller kvartar. Hacka persiljan fint och skär rödlöken i tunna skivor.
- Blanda quinoan med vit- ost, jordgubbar, lök och persilja.
- Rulla ihop skivorna med bresaola och fördela över salladen.
- Blanda muscovadosirap, balsamico och olivolja och droppa över salladen före servering.
Tiramisu med jordgubbar
Den italienska desserten i skandinavisk sommartappning.
4–6 portioner
500 g jordgubbar
1 ekologisk apelsin, saft och skal
½ dl strösocker
5 cl Cointreau (kan uteslutas)
23 savoiardikex
Marängkräm:
1 äggvita
½ dl strösocker
250 g mascarpone
½ vaniljstång, fröna
2 ½ dl vispgrädde
Garnering:
Jordgubbar
Gör så här:
- Klä en kakform eller fyrkantig ugnsform med hög kant, med plastfolie.
- Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor.
- Vänd ihop jordgubbarna med apelsinsaft och -skal, socker och Cointreau. Låt stå och dra en stund.
- Vispa äggvitan styv, tillsätt lite socker i taget och vispa till en luftig maräng.
- Vispa mascarpone, vaniljfrön och grädde till ett luftigt skum i en separat bunke. Vänd ner marängen i grädden.
- Täck botten på formen med ett lager jordgubbar. Fyll på med marängkräm och slutligen ett lager savoiardikex. Droppa lite saft från bären över kexen och lägg på ännu ett lager bär, maräng och kex.
- Låt stå i kylskåpet ett par timmar.
- Vänd upp tiramisun på ett fat, lossa plasten. Skär i jämna stora bitar, garnera med jordgubbar och servera.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft, Aller media DK
LÄS MER:
10 enkla desserter med jordgubbar