Trenden har vänt! Svenskars köttätande minskar radikalt
Sedan 1990 har vi ätit allt mer kött i Sverige. Mellan 1990 och 2017 ökade konsumtionen med hela 41 procent, enligt Dagens Nyheter.
Men under förra året sjönk för första gången sedan 1990 siffran, med 2,6 procent – från 87,5 kilo kött per person och år till 85,3 kilo. Och det gäller alla köttsorter utom lamm (som ökade med 0,1 procent).
Framför allt var det nöt- och fläskkött som minskade.
– Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl är några, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare, till DN.
Vegetariskt har varit en trend i många år nu, och många säger sig äta mer vegetariskt och grönt – men det här är första gången det syns i statistiken.
Dessutom väljer fler svenskt kött – på den svenska köttmarknaden är det istället just nöt- och fläskkött som ökat mest, trots att priserna steg.
– Förtroendet för det svenska köttet är alltså högt i dag. I Sverige producerar vi kött och matfågel med flera hållbara mervärden. Det handlar till exempel om låg antibiotikaanvändning och friska djur, djurskyddskrav som går längre än i många andra länder, säger Åsa Lannhard-Öberg.
Så mycket kött äter svenskarna:
Förbrukning av kött 2017 i kilo per person.
- Griskött 32,7
- Nötkött 24,5
- Fågel 23,2
- Lamm 1,9
- Övrigt 3,2
År 2016 var motsvarande siffror.
- Griskött 33,5
- Nötkött 25,6
- Fågel 23,6
- Lamm 1,8
- Övrigt 3,2
Siffran står för slaktvikt där ben och annat ingår, själva konsumtionen – det kött som äts upp – är ungefär hälften av den vikten.
Källa: Dagens nyheter, Jordbruksverket
Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.