Frankrike på framfart – franska mat och dryckesnyheter att inspireras av
Ett kök som alltid går att lita på är det franska. Det är klassiska rena smaker som är lätta att älska, men i en tid av fusion och nostalgi har det franska köket hamnat lite i skymundan. Men inte länge till, ELLE mat & vin har upptäckt fler och fler nyheter från Frankrike och det verkar onekligen som att det franska köket är på framfart. Igen. Sommaren 2025 tar oss till takbarer i Paris, röda mattan i Cannes, storslagen natur vid Mont Blanc och romantiska vingårdar i Provence.
Läs mer: Paris bästa takbarer
Franska nyheter att inspireras av
Fransk ostkultur
Ost och rödvin är något vi alltid sett som en given kombination. Det finns sju franska osttyper: färskost, getost, vitmögelost, kittost, halvhård ost, hårdost och blåmögel ost. I Frankrike parar man allt som oftast ihop sina ostar med vita och mousserande viner. Friska sauvignon blanc gifter sig med ljusare ostar som brie och chèvre, medan bubbel gör sig fint med ostar som gruyere och morbier. Har du salta och väldigt smakrika ostar på din bricka som roquefort och saint-agur är det inte alls dumt att kombinera med ett sött portvin.
Är du nyfiken på att testa ostar och nya kombinationer? Haute Fromagerie lanserar två noggrant komponerade ostbrickor, där du får en väl utvald bit av Frankrike i varje tugga. Ostbrickorna kommer förpackade i praktiska portionsstorlekar. Passa på att utforska nya smaker, texturer och kombinationer. Kanske hittar du en ny favorit!
Öl och vin
Côtes de Provence är en av de största apellationerna i Frankrike och här produceras rött, vitt och framförallt rosévin. Du känner igen dem på dess ljust rosa färg och lätta friska smak. Goda att dricka som de är men inte alls dumma att avnjuta med mat. Chavin är ett rosévin gjort på ekologiskt odlade druvor från hjärtat av Provence. Ett klassiskt rosévin som aldrig gör en besviken. Är du sugen på något festligare borde du ge Maison Gasers uttrycksfulla och livfulla viner en chans. Gassier Côtes de Provence är gjort på druvorna grenache, cinsault, syrah och vermentino och kommer i läcker 1,5 liters flaska – som gjord för sommarens alla fester!
Läs mer: Därför ska du inte köpa förra årets rosévin
Vin i all ära, men Frankrike har faktiskt en lång historia av att brygga öl. Ett av Frankrikes äldsta hantverksbryggerier är Brasserie Meteor, som har en historia som sträcker sig över nästa 400 år. Från hjärtat av Alsace lanseras nu två nya smakupplevelser i Sverige: Meteor Lager och Meteor Blanche. Meteor Lager är en välbalanserad lager som hyllar det franska bryggarvet och Meteor Blanche som är en lätt, frisk veteöl. Med en citronskiva blir den en suverän törtsläckare i sommar.
Restauranger
Luzette
Apropå Alsace, hem till många världskända viner, så kan du fira in våren med sparris- och Alsacedagar på det franska brasseriet Luzette. Sparris- och Alsacedagarna har varit ett återkommande inslag på Luzette sedan 2018, och vill du avnjuta detta specifikt ska du boka upp 23-26 april i kalendern. Annars kan du givetvis gå hit vilken dag som helst för att äta god mat och drömma dig bort till Franska rivieran.
The Sparrow
The Sparrow öppnar upp en fransk bubblande lounge på Stureplan. Här får du avnjuta franska godsaker och dryck från tidig morgon till sen kväll. Hit kommer den som vill unna sig ett glas champagne, en cocktail eller franska smårätter som Tarte de veau och Moules conservées et frites. Stanna för middag eller fortsätt kvällen på stan, oavsett vilket så är The Sparrow en perfekt paus i storstadshetsen.
Brasserie Balzac
Denna pärla i Vasastan har blivit lite av områdets kvarterskrog. Det serveas lunch och middag alla dagar i veckan samt brunch på helgerna. Botanisera bland franska ostar och låt Balzacs sommelier tipsa om vilket vin som passar bäst till. Oavsett om det är ostron, moules frites eller vitlöksgratinerade sniglar så är det hit du ska gå för en äkta fransk upplevelse i Stockholm.
Laga själv
Kanske lever det kvar någon gammal fördom om att fransk mat är avancerad och snofsig, men så är inte fallet. Fransmännen har ju gett oss världens godaste macka, tarte tatin och underbara bœuf bourguignon. Välj och vraka bland våra franska favoriter – snart har du hittat en ny paradrätt, vi lovar.
Recept: 6 franska favoriter att briljera med i köket
Omslagsfoto: Netflix