Trendspaning: Så äter vi 2016
1. Salad in a jar
Nya sättet att äta lunchlåda? Lägg salladen i en burk. Snygga och tydliga lager ska det vara!
2. Nya proteiner
Det är bara att kapitulera – insekterna är här för att ätas. I jakten på nya proteiner är de nämligen ett bra alternativ. Kanske inte i sin egen form, men nermalt till mjöl?
3. Nischade restauranger
Låter restauranger som enbart har tre rätter på menyn eller som bara serverar lax, entrecôte eller vegetariskt som ett påhitt? Inte alls – se bara på Burger & Lobster och nya Le Rouge! Nischat är nästa grej.
Läs också: Burger & Lobster öppnar i Stockholm
4. Drönar-leverans
Snart behöver du vare sig gå till affären eller till restaurangen – drönarna fixar leveransen direkt till din dörr!
5. Galna grönsaker
Vad är det som säger att en gurka inte får vara krokig? Eller en morot ha fler ben? Frukt och grönsaker som inte ser perfekta ut har förut ratats. Nu får de plats i butikerna.
Läs också: 15 grönsaker i roliga former
6. Zero waste
Vi i västvärlden slänger nästan hälften av den mat vi köper. Så kan det förstås inte fortsätta. Butikskedjor, restauranger och privatpersoner lär sig i allt snabbare takt att äta upp, kompostera, recykla eller upcykla maten. Utgångna bäst före-produkter kommer inte slängas utan finnas kvar och reas ut.
7. Äckligt (som gör gott)
För första gånger ses en förändring hos oss konsumenter – numera väljer vi inte bara det som smakar bäst, utan kan tänka oss äta sådant som inte är så gott, men som är riktigt välgörande. Kombucha och chiapudding smygstartade trenden, vi väntar med spänning på nästa äckliga ”godsak”.