Trendspaning: Vackraste buketterna och godaste recepten – av ogräs!
Foraging var ett av ordet som – helt i tiden – trendade under förra året. Foraging kan slarvigt översättas till närproducerat 2.0 – där man tar tänket ett steg längre och tar tillvara på ätbara växter som kan hittas kring husknuten. Ofta sådant vi ser som ogräs eller som går oss obemärkt förbi, men som kan vara både goda och nyttiga. En del av dem är till och med riktigt vackra. Här kommer tips på goda, somriga recept och vackra dekorationer som du kan göra alldeles gratis med fynd från närområdet.
Dekorera och gör buketter av ogräs
Ok, maskrosor kanske inte är de vackraste av ogräsen (förutom när de plockats med korta stjälkar av små barnahänder – då är de plötligt det gulligaste som finns). Men längs vägkanten växer faktiskt många blommor som ger en vacker fredagsbukett – alldeles gratis. Och då kan man unna sig fredagsbuketter varje dag om man så vill!
Vildväxande blommor som tusensköna, smörblommor, prästkragar, nyponros och renfana kan bli en underbar bukett tillsammans med klassiska ”ogräsväxter” som lupiner, tistlar, hundkex, kirskål, vildmorot och svajande strån. För att inte tala om hur många vackra blommor som kan användas i matlagning.
10 saker att göra med ätbara blommor
Ogräs i matlagning – sprängfyllt av nyttigheter
Många av våra vanligaste ogräs går även att använda i matlagning, som maskrosor, kirskål, nässlor, tistel och löktrav. Inte sällan är de dessutom mycket näringsrika. Glöm inte att skölja såklart.
Nässlor
Kanske mest känt för nässelsoppa, men nässelpesto eller nässelpaj är andra delikatesser att prova. Brännässlor är riktig superfood – rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Genom att mixa, förvälla eller steka nässlan får du bort den brännande känslan. Men använd bara bladet, skippa den grova stammen.
Därför är det bra att äta nässlor – 7 anledningar
Sparrispaj med nässelricotta
Maskrosor
Alla trädgårdsägares värsta fiende nr 1 – maskrosen, kan användas i sallad, kokas, stekas, friteras – eller varför inte göra en solgul maskrosmarmelad?
Kirskål
Alla trädgårdsägares värsta fiende nr 2 – kirskål, funkar alldeles utmärkt som ingrediens i såväl soppa och paj som pesto.
Isad potatissoppa med ramslök och kirskål
Lamm med kirskålspesto, sparris och tomater
Tistel
Alla sorters tistlar går att äta, båda blad och rot. Använd färska blad som grönkål – koka dem som de är, smörstek dem eller mixa ner dem i gröna smoothies och juicer, tipsar Lisen Sundgren, en av föregångarna för foraging.
Löktrav
Löktrav, med sin distinkta och peppriga smak med drag av rädisa och vitlök är en bortglömd del av skogens skafferi. Lätt att känna igen – bladen närmast marken är hjärtformade medan de som sitter högre upp påminner om nässelblad. Hela växten går att äta, men vid tillagning försvinner smaken. Den funkar därför bäst till exempelvis sallad eller pesto. Löktrav har exempelvis använts flitigt av Michelin-belönade restaurangen Noma i Köpenhamn.
Så gör du sommarens hetaste drinkar – med ogräs
Förutom att mixa ner ogräset i gröna smoothies, kan man även använda dem i drinkar! Emil Hed är en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska bartenderhimlen. Han vill gärna slå ett slag för att använda just ogräs i drinkar; myskmadra, gatkamomill, kirskål och maskrosor passar perfekt för att göra en smakrik sirap av och blanda en god och trendig drink.
Kolla in sirapsreceptet och fler tips på sommarens trendigaste drinkar här!
Bildkälla toppbild: 1. ICA 2. Inspire Styling 3. TT