Trifle med rabarber och crunch
4 portioner
Rabarberkompott:
500 g rabarberstjälkar
2 dl portvin
1 nypa malen kardemumma
1 dl rörsocker
Mascarponekräm:
250 g mascarpone
2 tsk vaniljsocker
1 citron, skal och saft
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
Crunch:
100 g mandelbiskvier eller mandelskorpor
1 dl kokoschips
1 dl havregryn
Garnering:
Röd harsyra eller ätliga blommor
Gör så här:
1. Skölj, ansa och skär rabarber i små bitar.
2. Koka upp portvin, kardemumma och socker i en stor kastrull.
3. Låt småkoka i 6 minuter och lägg sedan ner rabarberbitarna. Låt allt koka upp och stäng sedan av värmen. Låt allt stå och dra, gärna till dagen därpå.
4. Vänd ihop mascarpone med vaniljsocker och riv ner citronskalet.
5. Vispa grädden och vänd ner i mascarponen tillsammans med florsocker. Smaka av med citronsaft. Konsistensen ska vara krämig och inte flytande.
6. Krossa biskvierna lätt.
7. Rosta kokoschips och havregryn i en torr stekpanna. Blanda med mandelbiskvierna.
8. Varva alla ingredienser i lager i glas och garnera till sist med harsyra eller ätliga blommor.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Rabarberkompott med vaniljkräm