Indisk vadai med kokossalsa
31 okt, 2017
AvRedaktionen
Indiska vadai är friterade, munkliknande ringar gjorda på röda linser. De serveras rykande heta och frasiga tillsammans med olika sorter chutney och en pigg kokossalsa.
Annons
18 ringar (ca 4 personer)
25 minuter + 3 timmar blötläggning
Vadai:
4 dl röda linser
1 1/2 grön chili
1/2 stor gul lök
80 g skalad ingefära
salt
Kokossalsa:
1 grön chili
1 stor vitlöksklyfta
1 dl hackad koriander
1 dl hackad mynta
1/2 tsk salt
1 1/2 dl kokosflingor
1 1/2 tsk limesaft
Tillbehör:
Frityrolja
Mango chutney
Gör så här:
- Lägg linserna i blöt i rikligt med kallt vatten och låt stå i 3 timmar. Gör under tiden kokossalsan: Hacka chili och vitlök grovt och lägg i en mixerskål med örterna, salt, kokosflingor och limesaft. Mixa hastigt samman, det gör inget om en del av kokosflingorna fortfarande är hela. Häll i en skål och ställ åt sidan.
- Häll av linserna i en sil och låt dem rinna av noga. Lägg dem gärna några minuter på dubbelt hushållspapper också. Hacka chili, lök och ingefära och lägg dem i en mixer. Mixa dem till en fin blandning och tillsätt därefter linserna och saltet och fortsätt mixa i ett par minuter tills du fått en slät smet.
- Häll rikligt med frityrolja i en stor kastrull och hetta upp den på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden. Oljan ska nå en temperatur på 170–180°, det kontrollerar du enklast med hjälp av en kökstermometer. Du kan även testa om oljan är tillräckligt het genom att lägga i en bit dagsgammalt vitt bröd. Börjar den bli gyllene är temperaturen lagom.
- Lägg cirka 2 msk av den kladdiga smeten i handen (fukta händerna med vatten så går det enklare) och forma den till en kletig boll. Tryck ner ett finger i mitten så att bollen formas till en ring och stjälp försiktigt ner den i oljan. Du kan fritera cirka 4 ringar åt gången. Lossa ringarna från botten efter någon minut och separera dem om de flyter in i varandra. Fritera ringarna i cirka 3 minuter eller tills de har en intensiv, gyllene färg.
- Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på dubbla hushållspapper. Fritera resten av ringarna och servera gärna vadaisen så snabbt som möjligt tillsammans kokossalsan och olika sorters chutney. De är godast när de är helt nyfriterade och rykande heta.
Tips! Vadai äts bäst genom att först doppa dem i chutney, till exempel en het mango chutney, och sedan i kokossalsan. Fruktansvärt gott!
Av: Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson
Annons