Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm
06 jul, 2018
AvRedaktionen
Här är ett recept på tryffelfylld vårkyckling med smörslungade och lättkokta primörer med nässelkräm. Perfekt bjudmat!
Annons
8 personer
Tid: 1 timme
Du behöver:
8 vårkycklingar
salt
nymalen svartpeppar
ca 30 g smör, smält
1 knippe salladslök, skuren i små slantar
Tryffelsmör:
300 g rumstempererat smör
2–3 klyftor vitlök
50 g färsk mogen riven tryffel
salt
nymalen svartpeppar
1 citron, skalet
Lättkokta primörer:
ca 2 kg blandade primörer, t ex sockerärtor, rädisor, grön sparris, gulbetor, rödbetor, polkabetor, morötter och nypotatis. Välj gärna de som ger fin färg på tallriken!
100 g smör
salt
1 msk citroncest
Nässelkräm:
1 liter färska nässlor, (ca 100 g) eller färsk spenat
1/2 rödlök
2 dl crème fraiche
200 g färskost, naturell
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Blanda samman ingredienserna till tryffelsmöret. Krydda kycklingarna med salt och peppar runtom. Fyll dem därefter med salladslök och tryffelsmör. Bind upp dem och lägg i en ugnsform. Pensla med smält smör.
- Stek kycklingarna mitt i ugnen cirka 40 minuter eller tills de fått en gyllene färg och är genomstekta. Prova med en sticka om kycklingen är färdig, saften som sipprar ut ska vara klar, inte rosafärgad.
- Repa under tiden nässlorna och förväll dem i lättsaltat vatten cirka 3 min. Låt rinna av och pressa ut allt vatten. Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och lök med mixerstav. Rör i crème fraiche och färskost. Salta och peppra.
- Dela och ansa primörerna så att de får ungefär samma storlek och därmed samma koktid. Koka dem därefter i saltat vatten till dem känns mjuka men med lite tuggmotstånd kvar. Blanda smöret (100 g) med salt och citroncest.
- Häll bort kokvattnet från primörerna och håll dem varma i grytan under ett lock.
- Vid servering: ta ut kycklingen ur ugnen. Vänd primörerna i citronsmöret och arrangera dem på tallrikar tillsammans med kycklingen och nässelkrämen.
Av: Anna Wendt & Rebecca Petrovic
Foto: Lisa Björner
Annons