Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm

06 jul, 2018
AvRedaktionen
Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm
Här är ett recept på tryffelfylld vårkyckling med smörslungade och lättkokta primörer med nässelkräm. Perfekt bjudmat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

8 personer

Tid: 1 timme

Du behöver:

8 vårkycklingar

salt

nymalen svartpeppar

ca 30 g smör, smält

1 knippe salladslök, skuren i små slantar

Tryffelsmör:

300 g rumstempererat smör

2–3 klyftor vitlök

50 g färsk mogen riven tryffel

salt

nymalen svartpeppar

1 citron, skalet

Lättkokta primörer:

ca 2 kg blandade primörer, t ex sockerärtor, rädisor, grön sparris, gulbetor, rödbetor, polkabetor, morötter och nypotatis. Välj gärna de som ger fin färg på tallriken!

100 g smör

salt

1 msk citroncest

Nässelkräm:

1 liter färska nässlor, (ca 100 g) eller färsk spenat

1/2 rödlök

2 dl crème fraiche

200 g färskost, naturell

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda samman ingredienserna till tryffelsmöret. Krydda kycklingarna med salt och peppar runtom. Fyll dem därefter med salladslök och tryffelsmör. Bind upp dem och lägg i en ugnsform. Pensla med smält smör.
  2. Stek kycklingarna mitt i ugnen cirka 40 minuter eller tills de fått en gyllene färg och är genomstekta. Prova med en sticka om kycklingen är färdig, saften som sipprar ut ska vara klar, inte rosafärgad.
  3. Repa under tiden nässlorna och förväll dem i lättsaltat vatten cirka 3 min. Låt rinna av och pressa ut allt vatten. Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och lök med mixerstav. Rör i crème fraiche och färskost. Salta och peppra.
  4. Dela och ansa primörerna så att de får ungefär samma storlek och därmed samma koktid. Koka dem därefter i saltat vatten till dem känns mjuka men med lite tuggmotstånd kvar. Blanda smöret (100 g) med salt och citroncest.
  5. Häll bort kokvattnet från primörerna och håll dem varma i grytan under ett lock.
  6. Vid servering: ta ut kycklingen ur ugnen. Vänd primörerna i citronsmöret och arrangera dem på tallrikar tillsammans med kycklingen och nässelkrämen.
Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm
Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm

Av: Anna Wendt & Rebecca Petrovic
Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons