Tryffelrisotto
03 apr, 2019
AvRedaktionen
Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, delar här med sig av ett recept på tryffelrisotto från sin kokbok "Från skog till bord".
Annons
Gabriel Jonsson om receptet:
– Det här receptet kan du smaksätta precis som du själv önskar. Varför inte med ramslök på våren eller sparris under sommaren?
4 portioner
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
7 dl grönsaksbuljong
2 hackade schalottenlökar
1 hackad vitlöksklyfta
1 skvätt olivolja
25 g smör
300 g risottoris, carnaroli eller arborio
2 dl torrt vitt vin
1 dl riven parmesan
1 dl hackad persilja
1 dl hackad rostad mandel
1 bit färsk tryffel
salt
peppar
Gör så här:
- Börja med att värma upp buljongen så att den sjuder, det är viktigt att buljongen är varm hela tiden.
- Fräs lök och vitlök i olja och lite av smöret på medelvärme tills löken är mjuk men inte fått färg.
- Höj värmen och tillsätt riset. Fräs ordentligt tills riset blir glansigt. Tillsätt vinet och låt det reducera till hälften under konstant omrörning. Sänk värmen till medel.
- Slå på 2 deciliter av buljongen och låt riset absorbera vätskan samtidigt som du rör hela tiden. Upprepa tills riset är mjukt men med en liten kärna. Risotton ska vara något rinnig i konsistensen, lite som en risgrynsgröt på julaftonsmorgon.
- Rör ner parmesan, resten av smöret och persilja. Smaka av med salt och peppar och toppa med mandel och färskriven tryffel.
Tips! Vill du ha en riktigt vass risotto låter du tryffeln ligga i en burk tillsammans med riset någon dag. Då tar riset tydlig smak av tryffeln.
Annons