TV-dinner: Smörrebröd från "Bron"
1 rågbröd, 12 små smörrebröd
Grovt rågbröd:
Dag 1
2 ½ dl grovt rågmjöl
75 g solroskärnor
50 g linfrön
2 tsk salt
2 ½ dl kokande vatten
Dag 2
30 g jäst
2 ½ dl vatten
1 dl mörk sirap
2 ½ dl vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
Dag 1: Blanda ingredienserna i en bunke och skålla genom att hälla det kokande vattnet över. Rör lätt och sätt plastfolie över bunken. Låt stå över natten eller ett par timmar tills det kallnat.
Dag 2: Rör ut jästen i fingervarmt vatten, tillsätt sirap, sedan mjöl, rör ihop. Arbeta ihop de båda blandningarna, för hand ca 30 minuter eller med maskin i ca 20 minuter. Olja och mjöla en avlång brödform med rågmjöl. Fördela degen jämnt i formen och låt jäsa under bakduk ca 60 minuter. Sätt ugnen på 200° och grädda mitt i ugnen ca 70 minuter, innertemperaturen ska vara ca 100°, kolla t ex med en stektermometer.
1. Rödbetor, avokado, ricotta och rädisor
4 rågbrödsskivor
2 dl rödbetsspread
150 g ricotta
2 avokador
4 rädisor
1 ask krasse
1 tsk flingsalt
Rödbetsspread:
200 g rödbetor
2 msk pumpakärnor
1 tsk citronsaft
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skölj rödbetorna och koka dem 20 minuter. Dra av skalet och lägg dem i en bunke. Tillsätt pumpakärnorna och citronsaften. Mixa allt och smaksätt med salt och peppar efter smak. Bred röran på brödskivorna, klicka på ricotta. Skär avokadon i skivor och rädisan supertunt. Lägg avokado och rädisa på ricottan, toppa med krasse och flingsalt.
2. Sesamtofu med stekt ägg och groddar
4 rågbrödsskivor
250 g tofu
2 msk sesamfrön
1 msk olivolja
4 ägg
½ tsk salt
100 g gröna linsgroddar
Gör så här:
Skär tofun i längder och stek tillsammans med sesamfrön i olivoljan tills tofun fått fin färg. Lägg tofun underst på brödet. Stek ägg på ena sidan och salta lätt, lägg över tofun och toppa med groddar.
3. Lax, fänkål, kapris och picklad rödlök på citronyoghurt
4 rågbrödsskivor
1 dl matyoghurt
1 tsk citronsaft
1 krm salt
100 g kallrökt lax
50 g fänkål
50 g picklad rödlök
½ dl kapris
1 krm svartpeppar
Picklad rödlök:
½ dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 rödlök
Gör så här:
Koka upp ättiksprit, socker och vatten och låt svalna. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i en skål. Slå på lagen och låt stå minst 30 minuter.
Rör ihop yoghurt, citronsaft och salt. Bred yoghurten på brödet och lägg på laxen i mindre bitar. Skiva fänkålen tunt och fördela över. Toppa med picklad rödlök, kapris och svartpeppar.
Recept och styling: Camilla Pérez
Foto: Lina Eidenberg Adamo