Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Två saftiga matbröd – perfekta till soppa!

02 mar, 2017
AvMarie Blomgren
Krydda dina saftiga bröd med härliga ingredienser som rivna morötter, chévreost eller hackade oliver.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brodrecept-BOSCH

1. Morotsbaguetter med chèvreost

3 baguetter

morotsbaguette

Du behöver:

Annons

150 g morot

25 g jäst

6 dl vatten

2 tsk salt

940 g vetemjöl

250 g chèvreost

Gör så här:

  1. Riv moroten grovt. Smula jästen i degbunken på din köksmaskin och montera degkroken.
  2. Värm vattnet till fingervarmt och tillsätt i bunken tillsammans med saltet. Blanda tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt nästan allt vetemjöl och kör till en smidig lite lös deg. Smula ner osten och kör en stund till. Osten ska blandas in i degen men inte bli för finfördelad.
  4. Strö lite mjöl över degen, täck med handduk och låt den jäsa i 2 timmar.
  5. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Skär den i tre lika stora delar och fös ihop och snurra till tre avlånga baguetter. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa cirka 15 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda i 15 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20-25 minuter. Låt bröden svalna på galler under handduk.

2. Olivbröd

2 bröd

olivbrod

Du behöver:

15 g färsk jäst

5 dl ljummet vatten

1 msk salt

1/2 dl olivolja

2 tsk ljus sirap

3/4 dl surdeg av vete

140 g durumvete

620 g vetemjöl special

150 g svarta urkärnade oliver

Gör så här:

  1. Smula jästen i bunken med degkroken monterad och tillsätt lite av vattnet, salt, olivolja, sirap och surdeg. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan resten av vattnet.
  2. Mät upp durumvete och nästan allt vetemjölet i degskålen och låt maskin gå på låg hastighet i cirka 10 minuter. Degen ska bli mjuk och elastisk.
  3. Låt oliverna rinna av och hacka dem grovt. Knåda in dem för hand i degen.
  4. Lägg tillbaka degen i bunken och strö över lite vetemjöl. Täck med bakduk och jäs i cirka 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela och baka ut till 2 runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite vetemjöl och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
  7. Skär snitt tvärs över bröden med en kniv och ställ in plåten i mitten av ug­nen. Häll 1 dl vatten på ugnsbotten för att brödet ska få en fin skorpa.
  8. Sänk värmen till 220 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
produktbild_Optimum_BOSCH

För att få ett proffsigt resultat, prova BOSCH nyhet OptiMUM: En riktigt stark köksmaskin med inbyggd timer och våg. Den väger allt du har i bunken automatiskt, så nu kan du laga mat som kockarna.  Läs mer om BOSCH OptiMUM här!

Sponsrat av BOSCH

Annons