Två saftiga matbröd – perfekta till soppa!
02 mar, 2017
AvMarie Blomgren
Krydda dina saftiga bröd med härliga ingredienser som rivna morötter, chévreost eller hackade oliver.
Annons
1. Morotsbaguetter med chèvreost
3 baguetter
Du behöver:
Annons
150 g morot
25 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
940 g vetemjöl
250 g chèvreost
Gör så här:
- Riv moroten grovt. Smula jästen i degbunken på din köksmaskin och montera degkroken.
- Värm vattnet till fingervarmt och tillsätt i bunken tillsammans med saltet. Blanda tills jästen löst sig.
- Tillsätt nästan allt vetemjöl och kör till en smidig lite lös deg. Smula ner osten och kör en stund till. Osten ska blandas in i degen men inte bli för finfördelad.
- Strö lite mjöl över degen, täck med handduk och låt den jäsa i 2 timmar.
- Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Skär den i tre lika stora delar och fös ihop och snurra till tre avlånga baguetter. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa cirka 15 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Sätt in bröden mitt i ugnen och grädda i 15 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20-25 minuter. Låt bröden svalna på galler under handduk.
2. Olivbröd
2 bröd
Du behöver:
15 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
1/2 dl olivolja
2 tsk ljus sirap
3/4 dl surdeg av vete
140 g durumvete
620 g vetemjöl special
150 g svarta urkärnade oliver
Gör så här:
- Smula jästen i bunken med degkroken monterad och tillsätt lite av vattnet, salt, olivolja, sirap och surdeg. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan resten av vattnet.
- Mät upp durumvete och nästan allt vetemjölet i degskålen och låt maskin gå på låg hastighet i cirka 10 minuter. Degen ska bli mjuk och elastisk.
- Låt oliverna rinna av och hacka dem grovt. Knåda in dem för hand i degen.
- Lägg tillbaka degen i bunken och strö över lite vetemjöl. Täck med bakduk och jäs i cirka 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela och baka ut till 2 runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite vetemjöl och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
- Skär snitt tvärs över bröden med en kniv och ställ in plåten i mitten av ugnen. Häll 1 dl vatten på ugnsbotten för att brödet ska få en fin skorpa.
- Sänk värmen till 220 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
För att få ett proffsigt resultat, prova BOSCH nyhet OptiMUM: En riktigt stark köksmaskin med inbyggd timer och våg. Den väger allt du har i bunken automatiskt, så nu kan du laga mat som kockarna. Läs mer om BOSCH OptiMUM här!
Sponsrat av BOSCH
Annons