Tydliga kopplingar mellan psykisk ohälsa och skräpmat
I dag har forskare med hjälp av flera avancerade studier kunnat se att vår tarmflora har en direkt koppling till inte bara vår hälsa utan även vår psykiska hälsa och mående, en världsomvälvande upptäckt som sätter flera tidigare rön i gungning och ändrar frågetecken till utropstecken.
Blir vi deprimerade av skräpmat?
Kan det verkligen vara så enkelt att det vi stoppar i munnen kan göra oss deprimerade och att det i så fall går att ordna genom att helt enkelt äta något annat?
– Ja. Helt klart. I några av de största studierna i världen kan man se att det finns tydliga kopplingar mellan psykisk ohälsa och dålig mat som innehåller socker, dåliga fetter, höga GI-värden och lite frukt och grönt, säger Henrik Ennert, vetenskapsjournalist och författare, just nu aktuell med boken ”Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop” tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt.
En av de experter som kommer till tals i boken är Felice Jacka, chef på Food and mood-centret vid Deakin-universitetet i Melbourne och expert på hur maten påverkar våra psykiska sjukdomar. Hon säger så här:
– Vi vet idag att det finns ett samband mellan maten vi äter och vågen av psykisk ohälsa. Det finns mängder av sådana resultat och från laboratorieförsök som alla pekar i samma riktning: att mat med mer vegetabilier minskar risken för depression och ångest och att processad mat med mycket socker ökar risken.
Hon fortsätter:
– I januari 2017 blev resultaten klara från den första försöksstudie som någonsin utformats enbart för att ta reda på om det går att behandla svår depression med bra mat. Det visade sig att effekten var mycket bättre än behandling med bara medicin och samtalsterapi.
Kan vi alltså slopa läkemedel mot att äta bättre mat? Nej, riktigt så enkelt är det inte.
– Av de 56 patienter som deltog upplevde ungefär en tredjedel stora förbättringar. Det är en nivå vi sett även i tidigare, enklare studier för ångest och depression. Det är ungefär lika stor andel som mår bättre av läkemedel. Det finns också tecken på att matens verkan är ännu större mot lindrigare besvär, säger Felice Jacka.
Så, vad åt de egentligen?
Under en period på tolv veckor åt deltagarna en variant av Medelhavskost med mindre kött än vanligt och mer vegetabilier: en hel del gröna bladgrönsaker, bönor, fullkorn, frukt och olivolja. Forskarna såg ett tydligt samband mellan hur bra deltagarna lyckades lägga om sina matvanor och hur mycket de tillfrisknade.
– Det var rätt fantastiskt att se, säger Felice Jacka.
Slutsatser vi kan dra är att patienter har möjlighet att nå ett betydligt bättre mående genom att lägga om sin kost. I framtiden är förhoppningsvis dietister en självklar del av en behandlingsmetod.
Henrik Ennert är vetenskapsjournalist och författare. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har de två skrivit boken ”Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop”, en bok om vår tarmflora och dess betydelse för vår psykiska hälsa. Boken lanseras i slutet av oktober.