Bakad blomkål med halloumi och za’atar
07 apr, 2021
AvRedaktionen ELLE
Det fina med blomkål är att den går att tillaga på så många olika sätt. Vår favorit är ändå att baka den i ugnen så den blir mjuk, strö över riven halloumi för sälta och krydda upp med za´atar.
Annons
Bakad blomkål med halloumi och za’atar
En ny, kryddig favoritkombo!
4 portioner
Du behvöer:
2 blomkålshuvuden
1 tsk salt
Ca 1 ½ dl olivolja
400 g halloumi
2 msk za’atar-kryddblandning
3 gula lökar
1 dl honung
4 msk vitvinsvinäger
50 g parmesan
1 stor handfull bladpersilja
Till servering:
Rostade pitabröd
Gör så här:
- Värm ugnen till 230°. Dela blomkålen i stora buketter och blanchera dem i lättsaltat kokande vatten i 3 minuter.
- Häll bort vattnet och skölj blomkålen under kallt vatten. Låt rinna av och vänd sedan i olivolja. Fördela buketterna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 10 minuter.
- Riv halloumin grovt och fördela över blomkålen. Strö za’atar över och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter, tills osten blir gyllene.
- Skiva löken. Värm upp honungen i en kastrull tills den blir ljusbrun i färgen. Stek löken mjuk i honungen. Ta från värmen och rör ner vinägern och 6 msk olivolja.
- Fördela löken ovanpå blomkålen och riv parmesan över. Hacka persiljan grovt och strö över blomkålen. Servera gärna med rostade pitabröd.
Recept: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
Annons