Ugnsbakad kalkon med plommon
Här är ett recept som gör att du kan umgås med gästerna eller familjen medan maten tillreder sig själv.
Mindre kalkoner är behändigare att laga till men skulle du köpa en större så öka bara på tillagningstiden. Tänk också på att om du köper en fryst så tar det lång tid att tina upp den i kylen, räkna med 2 dygn.
4 personer
Tid: 1 timme och 15 minuter
Du behöver:
1 liten kalkon, ca 2–3 kg
salt och peppar
6 msk grillolja
8 plommon
Sås:
3 dl steksky
2 msk kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
1 msk gelé, till exempel röda vinbär
2 tsk idealmjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Krydda kalkonen inuti med salt och peppar. Bind ihop vingar och lår med bomullssnöre så att de ligger tätt mot kroppen. Pensla kalkonen med grillolja runt om och krydda. Kärna ur och skär plommonen i klyftor och fyll kalkonen med dem. Lägg kalkonen på ett galler med ena sidan upp med en brädpanna under. Sätt in på nedersta falsen och ugnsbaka i 15 minuter. Vänd den på andra sidan och ugnsbaka i ytterligare 15 minuter. Lägg den till sist på rygg och baka i ytterligare 40 minuter tills den är genomstekt. Stick i den och om saften som kommer ut är genomskinlig så är den klar. Täck den med folie om den skulle få för mycket färg. Skär den i skivor och servera.
Tillsätt 1 dl vatten till skyn i brädpanna och vispa samman. Sila ner i en kastrull. Det ska bli cirka fyra deciliter totalt. Låt det annars koka ihop till rätt mängd eller tillsätt buljong. Tillsätt kycklingfond och grädde och sjud några minuter. Rör till sist ner gelé. Red med idealmjöl utrört i lite vatten. Sjud några minuter tills såsen har en fin konsistens.
Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt