Ugnsbakad kycklinggryta med polenta
Receptet är hämtat från kokboken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier fakta) av Ernst Kirchsteiger.
– Ofta är det de opretentiösa rätterna som denna som överraskar mest. Oliverna blir pricken över i. När de hettas upp i ugnen koncentreras deras smak. Välj gärna en kryddigare marockansk mynta, berättar Ernst.
Fler recept av Ernst hittar du här >>
Ugnsbakad kycklinggryta
4 personer
Du behöver:
1 ekologisk kyckling, 1 1/2–2 kg
4–5 vitlöksklyftor
2 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald vitpeppar
1 knippe färsk marockansk mynta (Obs! inte pepparmynta)
2–3 msk olivolja
2 ekologiska citroner
2–3 färska lökar
2 msk flytande honung
30 urkärnade kalamataoliver
Polenta:
7 1/2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 1/2 dl polenta
50 g smör
100 g grovriven parmesanost
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Stycka kycklingen i bitar och dela filéerna i två delar. Lägg allt i en gryta med lock, gärna i gjutjärn.
Skala vitlöken och hacka grovt. Lägg vitlök, flingsalt och peppar i en mortel och stöt till en grov pasta. Plocka bladen från myntan och mosa dem med vitlökspastan i morteln. Häll i olivolja och rör om. Fördela vitlöksblandningen över kycklingen och blanda väl.
Skölj citronerna och pressa saften över kycklingen. Citronhalvorna kan du också lägga ner i grytan för extra syra. Skölj löken och skär den i grova bitar, inklusive blasten. Lägg ner löken i grytan. Strö över lite extra flingsalt och ta några tag med peppar- kvarnen. Ringla över honungen. Fördela oliverna i grytan.
Lägg på locket och tillaga mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Ta sedan av locket och gratinera i ytterligare 20 minuter så att grytan får lite färg. Höj värmen de sista minuterna för en fin yta.
Koka upp vatten och buljongtärningar till polentan. Vispa ner polentan och smöret. Låt sjuda i 8–10 minuter under omrörning. Rör ned osten i polentan och servera tillsammans med kycklinggrytan.