Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ugnsbakad kycklinggryta med polenta

24 mar, 2017
AvRedaktionen
Ernst Kirchsteiger bjuder här på ett gott recept på ugnsbakad kycklinggryta med polenta. Oliverna blir pricken över i, eftersom smaken koncentreras i ugnen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Receptet är hämtat från kokboken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier fakta) av Ernst Kirchsteiger.

– Ofta är det de opretentiösa rätterna som denna som överraskar mest. Oliverna blir pricken över i. När de hettas upp i ugnen koncentreras deras smak. Välj gärna en kryddigare marockansk mynta, berättar Ernst.

Fler recept av Ernst hittar du här >>

Ugnsbakad kycklinggryta

4 personer

Du behöver:

1 ekologisk kyckling, 1 1/2–2 kg

4–5 vitlöksklyftor

2 tsk flingsalt

1/2 tsk nymald vitpeppar

1 knippe färsk marockansk mynta (Obs! inte pepparmynta)

2–3 msk olivolja

2 ekologiska citroner

2–3 färska lökar

2 msk flytande honung

30 urkärnade kalamataoliver

Polenta:

7 1/2 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

1 1/2 dl polenta

50 g smör

100 g grovriven parmesanost

Gör så här:

Värm ugnen till 200°. Stycka kycklingen i bitar och dela filéerna i två delar. Lägg allt i en gryta med lock, gärna i gjutjärn.

Skala vitlöken och hacka grovt. Lägg vitlök, flingsalt och peppar i en mortel och stöt till en grov pasta. Plocka bladen från myntan och mosa dem med vitlökspastan i morteln. Häll i olivolja och rör om. Fördela vitlöksblandningen över kycklingen och blanda väl.

Annons

Skölj citronerna och pressa saften över kycklingen. Citronhalvorna kan du också lägga ner i grytan för extra syra. Skölj löken och skär den i grova bitar, inklusive blasten. Lägg ner löken i grytan. Strö över lite extra flingsalt och ta några tag med peppar- kvarnen. Ringla över honungen. Fördela oliverna i grytan.

Lägg på locket och tillaga mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Ta sedan av locket och gratinera i ytterligare 20 minuter så att grytan får lite färg. Höj värmen de sista minuterna för en fin yta.

Koka upp vatten och buljongtärningar till polentan. Vispa ner polentan och smöret. Låt sjuda i 8–10 minuter under omrörning. Rör ned osten i polentan och servera tillsammans med kycklinggrytan.

Ugnsbakad kycklinggryta. Foto: Ulrika Ekblom
Ugnsbakad kycklinggryta. Foto: Ulrika Ekblom

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons