Ugnsbakad lax med blomkålssallad och avokadodressing
20 aug, 2018
AvRedaktionen
Lyxig frasig topping på laxen och blomkålssallad till gör det här till en vardagsvinnare. Servera med avokadodressing och naanbröd.
Annons
4 personer
Du behöver:
700 g laxsida
1 dl slätbladig persilja
35 g smör
60 g panko eller ströbröd
salt
färskmald svartpeppar
Rostad blomkålssallad:
2 blomkålshuvuden
1 burk kikärter, ca 400 g
4 msk olivolja
2 msk dukkah
1 tsk salt
1 avokado
1 granatäpple
Avokadodressing:
1 avokado
2 dl yoghurt
1 kruka dill
1 msk citronsaft
salt
färskmald svartpeppar
Till servering:
4 naanbröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°, varmluft. Lägg laxen med skinnsidan neråt på en bakplåts- pappersklädd plåt. Hacka persilja. Smält smör och rör ihop det med panko och persilja. Krydda rejält med salt och peppar. Fördela blandningen ovanpå laxen.
- Skölj och skär blomkålen i mindre buketter. Skölj kikärter, låt rinna av. Vänd blomkål och kikärter med olja, fördela på bakplåtspappersklädd plåt, strö över dukkah och salt. Sätt plåten med blomkål och kikärter samt plåten med laxen i ugnen. Tillaga laxen i 15–20 minuter, blomkålen 20–25 minuter.
- Kärna ur avokadon och skrapa ur fruktköttet. Blanda med yoghurt, dill och citronsaft i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp de rostade blomkålshuvudena och kikärterna i en skål. Tärna avokadon. Ta ut granatäppelkärnorna, rensa bort de vita hinnorna. Lägg allt i samma skål, ringla över dressingen. Servera med laxen och naanbröd.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
Annons