Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Ugnsbakad lax med vårig potatissallad

18 mar, 2025
AvLena Söderström
Recept på ugnsbakad lax med sötsyrlig topping
Lena Söderström
Låt middagens stjärna bli en ugnsbakad lax toppad med citrus, chili och finhackad dill. Till den serverar du en vårig potatissallad med sparris och salladslökssalsa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #3 - Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Dryckescoachen #3 - Mousserande vin – så väljer du rätt glas

Ugnsbakad lax med sötsyrlig topping

Bjud dina gäster på lättlagad, krämig lax med en fräsch topping.

6 bufféportioner

Tid: 50 minuter

Du behöver:

800 g laxfilé
1 msk olivolja
½ tsk flingsalt
1 tsk citronpeppar

Topping:

1 schalottenlök
1 lime
½ citron
3 msk färskpressad citronsaft
1 msk äppelcidervinäger
1 ½ msk flytande honung
1 ½ msk majs- el rapsolja

Garnering:

¼ tsk chiliflakes
½ msk finhackad dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Pensla med olja, krydda med salt och citronpeppar. Baka laxen i mitten av ugnen ca 20 minuter, eller tills den är precis klar. Den får gärna var krämig och saftig i mitten.
  2. Topping: Strimla löken tunt. Skiva lime och citron.
  3. Blanda citronsaft, vinäger, honung och olja. Vänd ner lökstrimlor samt lime- och citronskivor. Fördela toppingen över den varma laxen. Låt vila ca 15 minuter. Garnera med chiliflakes och dill.
Ugnsbakad lax med sötsyrlig topping
Lena Söderström
Annons

Potatissallad med sparris och salladslökssalsa

Den här salladen kan serveras ljummen eller kall.

6 bufféportioner

Tid: 35 minuter

Du behöver:

800 g små delikatesspotatisar
1 knippe grön sparris, 250 g
3 dl frysta gröna ärter

Salsa:

4 salladslökar
1 ekologisk citron, finstrimlat skal
4 msk raps- eller majsolja
Salt
1 msk finstrimlad persilja

Garnering:

5 kvistar färsk timjan

Gör så här:

  1. Skrubba potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Ånga av och låt svalna ca 10 minuter. Dela i halvor.
  2. Bryt av och kasta den nedersta, hårda delen av sparrisen. Skär resten i bitar. Förväll sparrisen i lättsaltat, kokande vatten ca 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Koka ärterna, låt dem rinna av.
  3. Salsa: Finhacka salladslöken. Blanda den med citronskal och olja. Salta och blanda ner persiljan.
  4. Blanda potatis, sparris och ärter med hälften av salsan i en skål. Garnera med timjan och servera resten av salsan vid sidan av.

Foto: Lena Söderström, Columbus Leth

Annons