Ugnsbakad lax med vårig potatissallad
18 mar, 2025
AvLena Söderström
Låt middagens stjärna bli en ugnsbakad lax toppad med citrus, chili och finhackad dill. Till den serverar du en vårig potatissallad med sparris och salladslökssalsa.
Annons
Ugnsbakad lax med sötsyrlig topping
Bjud dina gäster på lättlagad, krämig lax med en fräsch topping.
6 bufféportioner
Tid: 50 minuter
Du behöver:
800 g laxfilé
1 msk olivolja
½ tsk flingsalt
1 tsk citronpeppar
Topping:
1 schalottenlök
1 lime
½ citron
3 msk färskpressad citronsaft
1 msk äppelcidervinäger
1 ½ msk flytande honung
1 ½ msk majs- el rapsolja
Garnering:
¼ tsk chiliflakes
½ msk finhackad dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Pensla med olja, krydda med salt och citronpeppar. Baka laxen i mitten av ugnen ca 20 minuter, eller tills den är precis klar. Den får gärna var krämig och saftig i mitten.
- Topping: Strimla löken tunt. Skiva lime och citron.
- Blanda citronsaft, vinäger, honung och olja. Vänd ner lökstrimlor samt lime- och citronskivor. Fördela toppingen över den varma laxen. Låt vila ca 15 minuter. Garnera med chiliflakes och dill.
Annons
Potatissallad med sparris och salladslökssalsa
Den här salladen kan serveras ljummen eller kall.
6 bufféportioner
Tid: 35 minuter
Du behöver:
800 g små delikatesspotatisar
1 knippe grön sparris, 250 g
3 dl frysta gröna ärter
Salsa:
4 salladslökar
1 ekologisk citron, finstrimlat skal
4 msk raps- eller majsolja
Salt
1 msk finstrimlad persilja
Garnering:
5 kvistar färsk timjan
Gör så här:
- Skrubba potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Ånga av och låt svalna ca 10 minuter. Dela i halvor.
- Bryt av och kasta den nedersta, hårda delen av sparrisen. Skär resten i bitar. Förväll sparrisen i lättsaltat, kokande vatten ca 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Koka ärterna, låt dem rinna av.
- Salsa: Finhacka salladslöken. Blanda den med citronskal och olja. Salta och blanda ner persiljan.
- Blanda potatis, sparris och ärter med hälften av salsan i en skål. Garnera med timjan och servera resten av salsan vid sidan av.
Foto: Lena Söderström, Columbus Leth
Annons