Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ugnsbakad lax med persillade-täcke

03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på ugnsbakad lax med pesillade-täcke
Till den här ugnsbakade laxen gör du ditt eget persillade-täcke med smak av persilja, vitlök och salt och äter med gräddig citronpotatis.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Ugnsbakad lax med persillade-täcke

Massor av citron och persilja till laxen, mums!

Så lagar du ugnsbakad lax med persillade-täcke

4 portioner

Du behöver:

150 g bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
800 g färsk laxfilé
Salt och vitpeppar
3 skivor dagsgammalt vitt bröd
4 dl matlagningsgrädde

Citronpotatis:

1 kg potatis
2 ekologiska citroner
2 msk vindruvskärnolja eller olivolja
1 msk salt grönsallad
200 g romansallad
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 citron

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Skrubba potatisarna och skär dem i klyftor. Skölj och riv citronen fint. Spara citronskalen till senare. Fördela potatisarna i en ugnsform med olja. Droppa lite citronsaft över. Baka i ugnen i 40 minuter. Vänd ihop potatisen med rivet citronskal och salt.
  2. Skölj persiljan och hacka den grovt. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ihop persilja, vitlök och salt till en persillade. Smöra ett ugnsfast fat med smör. Lägg laxen i fatet, strö persillade samt smulat bröd över laxen. Häll grädden i fatet. Salta och peppra. Ställ in laxen när det gått cirka 20 minuter på potatisen, och baka i ugnen i ca 20 minuter, beroende på laxens tjocklek.
  3. Skölj och hacka romansalladen grovt. Vispa ihop grädde, socker och citronsaft i en skål. Vänd ner salladen i citrongrädden och servera till laxen och potatisen.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Annons