Ugnsbakad lax med persillade-täcke
03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Till den här ugnsbakade laxen gör du ditt eget persillade-täcke med smak av persilja, vitlök och salt och äter med gräddig citronpotatis.
Annons
Ugnsbakad lax med persillade-täcke
Massor av citron och persilja till laxen, mums!
4 portioner
Du behöver:
150 g bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
800 g färsk laxfilé
Salt och vitpeppar
3 skivor dagsgammalt vitt bröd
4 dl matlagningsgrädde
Citronpotatis:
1 kg potatis
2 ekologiska citroner
2 msk vindruvskärnolja eller olivolja
1 msk salt grönsallad
200 g romansallad
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 citron
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Skrubba potatisarna och skär dem i klyftor. Skölj och riv citronen fint. Spara citronskalen till senare. Fördela potatisarna i en ugnsform med olja. Droppa lite citronsaft över. Baka i ugnen i 40 minuter. Vänd ihop potatisen med rivet citronskal och salt.
- Skölj persiljan och hacka den grovt. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ihop persilja, vitlök och salt till en persillade. Smöra ett ugnsfast fat med smör. Lägg laxen i fatet, strö persillade samt smulat bröd över laxen. Häll grädden i fatet. Salta och peppra. Ställ in laxen när det gått cirka 20 minuter på potatisen, och baka i ugnen i ca 20 minuter, beroende på laxens tjocklek.
- Skölj och hacka romansalladen grovt. Vispa ihop grädde, socker och citronsaft i en skål. Vänd ner salladen i citrongrädden och servera till laxen och potatisen.
Recept och foto: Skovdal Nordic
Annons