Ugnsrostad pork belly med rotsaker
4–6 personer
Tid: 4 timmar
Pork belly:
1 1/2 kg fläsksida med svålen kvar
salt och peppar
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
en timjankvist
Sky:
grönsaker och köttsaft från ugnsformen
1 dl koncentrerad kalvfond
3 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
salt och nymalen svartpeppar
Rotsaksblandning:
800 g rotsaker (till exempel, morot, potatis, palsternacka, kålrot och rotselleri)
200 g trattkantareller
200 g savoykål (grovt strimlad)
4 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
smör till att stekning
flingsalt, och nymalen svartpeppar
1 msk timjan (hackad)
Till garnering:
färsk timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på i 150°. Skär ett rutmönster i fläsksvålen. Salta och peppra och lägg i en ugnsform med svålsidan upp.
Dela löken och moroten i större bitar och lägg tillsammans skalade vitlöksklyftor och timjankvisten i formen.
Stek i ugnen i 2 timmar, höj sedan temperaturen till 200° och kör i ytterligare en timme.
Sky: Lägg i grönsaker och köttsaft från ugnsformen i en kastrull, slå på de övriga ingredienserna och koka ihop. Låt sjuda i 20–25 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila innan servering. Eventuellt kan man reda lite om skyn känns för tunn.
Rotsaksblandning: Sätt ugnen på 225°. Skala rotsakerna och dela i mindre bitar. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra och strö över timjan. Rosta i mitten av ugnen tills de är mjuka och fått fin färg, cirka 25 minuter.
Stek trattkantarellerna i smör och vänd ner den strimlade kålen. Blanda med rotsakerna.
Garnera med färsk timjan.
Av: Isabelle Olander
Foto: Lelle Weibull
Recept: Daniel och Samantha Hartley/Zetas Trädgårdscafe