Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ugnsstekta lammracks på kålbädd

15 mar, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
AvEmma Martiny
AvMaud Onnermark
Recept på ugnsstekta lammracks på kålbädd
Lamm är ett kött rikt på smak och det möra, fina köttet bör ha en rosa kärna för att bli så saftigt som möjligt. Serveras på bädd av brysselkål, svartkål och grönkål.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Ugnsstekta lammracks på kålbädd

Vem kan motstå doften av lamm, spiskummin och oregano som sprider sig i köket?

Så gör du ugnsstekta lammracks på kålbädd

4 portioner

Du behöver:

800 g lammracks
2 stjälkar färsk oregano
2 vitlöksklyftor
2 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk salt
50 g (2/3 dl) farinsocker
2 msk äppelcidervinäger
Nymalen svartpeppar
2 msk olivolja

Bakad kål:

500 g brysselkål
150 svartkål
150 g grönkål
½ tsk hela spiskumminfrön
½ tsk fänkålsfrö
Salt och nymalen svartpeppar
1 tsk ljus sirap
2 msk olivolja

Till servering:

1 handfull rökta, salta mandlar

Gör så här:

  1. Snitta lammet med en vass kniv. Skölj och hacka oregano och krossa vitlöken. Blanda oregano, vitlök, spiskummin, fänkålsfrö, salt, farin, vinäger, peppar och olivolja i en stor fryspåse.
  2. Lägg ner köttet i påsen, förslut den och skaka väl så marinaden fördelas över köttet. Låt marinera i minst 1 timme, eller gärna till nästa dag, i kylskåp.
  3. Ta köttet från kylskåpet en stund före tillagning. Värm ugnen till 200°. Ta ut köttet ur påsen och bryn i en het stekpanna. Placera köttet i ett ugnsfast fat och stek färdigt i ugnen i ca 20 minuter. Använd gärna stektermometer och ta ut köttet när innertemperaturen når 60°. Låt vila i fatet under tiden grönsakerna tillreds.
  4. Bakad kål: Höj ugnsvärmen till 225°. Skölj kålsorterna, plocka bort de övre lagren på brysselkålen och halvera alla små huvuden.
  5. Skär av den grova delen av stjälkarna på grön- och svartkålen. Blanda spiskummin, fänkål, salt, peppar, sirap och olivolja i en bunke. Lägg ner kålen och blanda eller massera in marinaden.
  6. Fördela brysselkålen i en ugnsform och baka i ugnen i 8 minuter. Tillsätt sedan svart- och grönkål och baka i ytterligare 3–4 minuter tills brysselkålen är lite gyllene och spröd men fortfarande har tuggmotstånd.
  7. Hacka mandlarna, skär upp köttet och servera med bakad kål med mandlar strödda över.

Foto: Betina Hastoft, Tia Borgsmidt, Nina Malling, Ulrika Pousette

Annons