Underbar chokladtårta med vit chokladmousse
19 nov, 2019
AvRedaktionen
En efterrätt för chokladälskaren! En ljuvlig chokladdröm med lätt vit chokladmousse. Pudra med lite florsocker över vid servering.
Annons
12 bitar
150 g mörk choklad
100 g smör
2 msk kakao
4 äggulor
2 ägg
1 ¼ dl socker
1 ekologisk apelsin, skalet
1 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 äggvitor
Lite smör och ströbröd till formarna
Vit chokladmousse:
1 gelatinblad
250 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 ekologisk apelsin, skalet
Garnering:
500–750 g blandade bär
75 g vit choklad
Lite florsocker
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet till moussen i kallt vatten i 5–10 minuter.
- Hacka den vita chokladen.
- Värm grädden till kokpunkten, ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ner chokladhacket.
- Rör till en slät kräm.
- Krama vattnet ur gelatinbladet och smält ner det i den varma chokladblandningen.
- Smaka av med lite rivet apelsinskal. Låt stå i kylen minst 12 timmar.
- Värm ugnen till 150°.
- Hacka chokladen till bottnarna och smält samman med smör i en kastrull på svag värme.
- Rör ner kakaon i chokladsmöret.
- Vispa äggulor, ägg och socker luftigt.
- Riv apelsinskalet och rör ner i äggblandningen ihop med mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver.
- Vänd sedan ner chokladsmöret i smeten.
- Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner i smeten.
- Fördela i 3 smorda, bröade springformar, 22 cm i diameter.
- Grädda i ca 15 minuter, känn efter med sticka. Låt sedan svalna på ugnsgaller.
- Strax före servering vispas den vita chokladmoussen försiktigt upp för hand så den blir lätt och luftig.
- Varva mousse och delade bär mellan bottnarna och spar ⅓ av bären till garnering.
- Smält vit choklad över vattenbad och ringla över tårtan.
- Pudra med lite florsocker över och servera genast.
Av: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Festlig jordnöts- och chokladtårta – med lagren bakade på höjd
Annons