Underbara och saftiga lussebullar
11 dec, 2019
AvRedaktionen
Satsa på en given favorit i jultider! Dessa lussebullar är saftiga och helt oemotståndliga.
Annons
12 bullar
Testa att forma bokstäver i stället för klassiska snurror!
Du behöver:
75 g smör
1 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 kuvert saffran (½ g)
1 dl strösocker
1 knivsudd salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
6 ⅔ dl (400 g) vetemjöl
Till pensling:
1 ägg
Gör så här:
- Smält smöret i en liten kastrull på låg värme.
- Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
- Smula ner jästen och rör tills den lösts upp.
- Blanda saffran och socker så sockret tar färg.
- Rör ner det i mjölkspadet och blanda så allt får härlig gul färg.
- Tillsätt salt, kardemumma, ägg och hälften av mjölet och rör ordentligt.
- Tillsätt resterande mjöl, lite i taget och arbeta så degen blir mjuk och smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Slå upp degen på mjölat bakbord.
- Dela den i 12 bitar och rulla ut dem till långa korvar.
- Forma till bokstäver och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Pensla med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin eller pärlsocker.
- Låt jäsa till dubbel storlek, i ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 200° och grädda i 15–20 minuter.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk
LÄS MER:
Annons