Underbara pärontarteletter med mandelfyllning
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Satsa på päron! Dessa pärontarteletter med mandelfyllning går att baka i förväg. Servera med crème fraiche.
Annons
6 stycken
Du behöver:
3 fasta päron
2 tsk rörsocker
Mördeg med ingefära:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
1/2 tsk malen ingefära
1 krm salt
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl
3 dl vetemjöl
Mandelfyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
1 ägg
2 dl mandelmjöl
2 cm ingefära, färskriven
Till servering:
1 msk florsocker
6 msk crème fraiche
Gör så här:
- Rör ihop smöret med florsocker, vaniljfrön, ingefära och salt i en bunke.
- Rör ner ägget.
- Tillsätt mandel- och vetemjöl och nyp snabbt ihop till en deg, knådas den för mycket tappar den sprödhet.
- Packa in i plastfolie och låt vila i kylen 1 timme.
- Kavla sedan ut på mjölat bakbord och stansa ut 6 rundlar, ca 12 cm i diameter.
- Klä 6 formar med degen och ställ i frysen minst 1 timme.
- Vispa smör, socker, vaniljfrön och ägg luftigt.
- Vänd ner mandelmjöl med en sked. Skala och finriv ingefäran och rör ner den.
- Fördela mandelfyllningen i botten på de kalla pajskalen.
- Värm ugnen till 180°.
- Skala päronen och skär dem i halvor, ta bort kärnhuset.
- Skär i tunna skivor, men låt dem fortfarande hålla ihop i toppen.
- Sprid försiktigt ut dem som en solfjäder, men akta så de inte lossnar i toppen.
- Lägg en päronfjäder på varje paj, tryck ner den i mandelfyllningen.
- Strö ett tunt lager rörsocker över.
- Grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter tills de är spröda och gyllene.
- Sikta lite florsocker över tartletterna när de kallnat och servera med crème fraiche.
Av: Stine Christiansen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: Citrontartletter med laktrits
Annons