4 tips på hur du ska äta för att undvika jetlag
Att resa är ett stort intresse för många och idag har vi möjligheten att flyga över hela världen. Även om det är fantastiskt att uppleva en ny kontinent eller ett nytt land går långa resor ofta hand i hand med jetlag. Att korsa tidszoner när vi flyger gör att vi väl på slutdestinationen kan ha svårt att anpassa vår inre klocka till landets tidszon. Vi blir trötta, irriterade, har svårt att koncentrera oss, får sömnproblem och till och med vår matsmältning påverkas. Men det finns knep att undvika – eller åtminstone underlätta – sviterna från jetlag.
4 tips – så här äter du för att minimera jetlag:
1. Anpassa måltiderna efter lokal tid
Ställ klockan på slutdestinationens tid och ät dina måltider därefter. Middag klockan 15? Absolut! Om du har mellanlandningar är det speciellt viktigt att du ställer klockan efter rätt tid och anpassar dig därefter. Det kan innebära att du bör vila och försöka sova när flygvärdinnan delar ut mat. Be då istället att få din mat lite senare eller ta med dig en påse med eget snacks som du kan äta när det passar din tid bättre.
2. Skippa tax free-godiset och alkoholen
Genom att istället äta fiberrika måltider och dricka rikligt med vatten håller sig din kropp pigg och alert. När det är dags att sova finns det inget socker eller alkohol som hindrar kroppens naturliga sömnsignaler.
3. Kaffe eller inte kaffe?
Det säger sig självt att koffein inte är bra att inta om du snart ska sova enligt din nya tid. Däremot kan det vara det sista knepet att ta till om du verkligen inte kan hålla dig vaken på naturlig väg och klockan är ställd på dagtid. Det viktigaste är att du inte dricker en kopp kaffe av ren vana utan att du hela tiden försöker fokusera på slutdestinationens mat- och sovklocka.
4. Förbered snacks
Det är inte bara vatten och koffein som hjälper oss att hålla oss vakna. När vi äter blir vi lite piggare vilket hjälper våra kroppar att hålla sig vakna på naturlig väg. Men var noga med vilket snacks du väljer. Undvik sötsaker och förbered dig istället med naturella nötter och proteinrika mellanmål som till exempel sojabönor eller proteinbars.
Läs även: SAS lanserar nytt mat- och dryckeskoncept
Källa: Food and Wine