Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Upprörda reaktioner efter premiären av programmet "Vegorätt"

20 jan, 2016
AvJoel Linde
Titt som tätt skapar SVT rubriker genom sina program, men reaktionerna efter deras nya vegetariska matlagningsprogram "Vegorätt" hamnar i en klass för sig. Här är ett urval av folkets ilska.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Foto: Mattias Ankrah/SVT
Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Programbeskrivningen av ”Vegorätt” skvallrar om ett program som är ”100% hälsosamt och naturligt” där programledarna ”odlar sina grönsaker utanför dörren, plockar det som växer vilt i naturen.” Förhoppningarna på Sveriges första helvegetariska matlagningsprogram var så högt ställda, men så blev det så fel. Åtminstone om man får tro de många, många personer som har skrivit av sig sin ilska på sociala medier efter att ha sett första avsnittet av SVT:s ”Vegorätt”.

Annons

Men vad var det då som gjorde folk så arga och provocerade? Ja, vissa har uttryckt att de kände att SVT lite missat vad det faktiskt innebär att vara vegetarian.

Annons

Vissa tyckte också att programmet var lite missriktat. ”Behöver vi verkligen fler matlagningsprogram för matfetischister som har råd med lyxråvaror och kan ta sig tid till fyra timmars spisgöra?” skriver szandrowski.

Annons

Andra tyckte mest att det var humoristiskt.

kommentar-twitter

Eller som Socialförsäkringsminister Anna Strandhäll, rentav lite gulligt.

Annons


Djurens Rätt gillade dock programmet och uppmanade sina följare att ge sina åsikter. Och även om många där var positiva, kanske främst över själva programidén, var det en hel del besvikelse även på hemmaplan. Så här skriver en användare:

”Inget fel på att leva hälsosamt – men jag vill att ett vegomatlagningsprogram ska locka alla de där (som jag och många andra känner) som har ambitionen att äta vegetariskt alltid/några dagar i veckan, med hjälp av inspirerande recept på vad man enkelt kan göra en trött torsdagskväll, som visar att vegomat inte är så himla komplicerat, annorlunda eller konstigt. Och att vegetarianer & veganer inte är pretentiösa flummare, vilket jag tycker programmet tryckte på att vegon/programledarna är. Jag kommer nog inte titta mer. Man undrar om det är köttlobbyn som står bakom…”

Så för att summera: en del tycks ha gått fel för Vegorätt.

Annons