Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Foraging är den nya mattrenden

27 feb, 2018
AvMikaela Råberg
Strunta i ruccolan och toppa pizzan eller salladen med vilda örter och ätbart ogräs när säsongen tillåter.
Den hetaste mattrenden just nu är foraging – men det är långt ifrån ett nytt fenomen. Här är allt du behöver veta om foraging och hur du enkelt kan ta in den i vardagen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I matlagningskretsar är foraging den nya snackisen – även om den är långt ifrån ny och egentligen har funnits med oss sedan urminnes tid. Så vad är då foraging?

Foraging kan simpelt förklaras som närproducerat 2.0. Man tar helt enkelt det närproducerade tänket ett steg längre och tar tillvara på ätbara växter som kan hittas i närområdet och kring husknuten.

A metal bowl of foraged edible flowers and plants from the home garden of nettles, violets, spinach on a vintage wooden table in the sunshine in Summer.
Foraging innebär att man tar tillvara på maten som växer runt husknuten. Foto: IBL

Inte sällan är det vilda växter vi ser som ogräs eller som går oss obemärkta förbi när vi rör oss utomhus. Dessa kan däremot vara både goda och nyttiga – perfekta att tillaga och komplettera maten med.

Annons
Svamppizza med örter.
Strunta i ruccolan och toppa pizzan eller salladen med vilda örter och ätbart ogräs när säsongen tillåter. Foto: Ica

I den nya trendrapporten Kockkompassen kartlägger Ica trender som styr restaurangvärlden och just foraging presenteras som en av de största trenderna just nu.

Herbalisten Lisen Sundgren har sysslat med foraging långt innan det blev stort och har skördat växter åt restauranger som Volt, Mathias Dahlgren, Agrikultur och Gastrologik. Här är hennes bästa tips om du vill testa foraging – och växterna du kan spana lite extra efter.

1. Promenadforaging

Plocka med dig några växter hem nästa gång du är på promenad. Exempelvis tusensköna, kirskål eller löktrav kan användas till att toppa pizzan, pastan, soppan eller salladen med.

Annons

2. Ta tillvara på ogräset

Brännässlan är betydligt mer näringsmässig än den trendiga grönkålen och kan förutom till soppa även användas i smoothies, risotto eller som dryck med hett vatten.

3. Örtsalt DIY

Välj en smakrik växt, exempelvis nässla, ängssyra, syrénblomma eller rosenblad och mixa med finmalet havssalt. Förvarat i burk håller saltet i minst ett år.

4. Var varsam

Lär dig skilja på ätbara och giftiga växter och plocka minst 50 meter från en trafikerad väg för att undvika avgaser. Plocka aldrig mer än 20 procent av ett växtbestånd och om växten är ovanlig bör du låta den vara. Du får heller inte bryta kvistar eller gräva upp rötter, enligt Allemansrätten.

Lisen Sundgrens bästa växttips – säsong för säsong

1. Vintern: Kråkbär

Ett underskattat bär som ser ut ungefär som enbär och innehåller lika mycket c-vitamin och antioxidanter som blåbär.

Kråkbäret kan ätas både färska och torkade i mustiga grytor och soppor, men är också goda att koka sylt på med andra bär eller att mixas i juicer och smoothies.

Annons
En gren med barr och kråkbär.
Foto: IBL

2. Våren: Maskros

Vårt vanligaste ogräs är både näringsrikt, användbart och gott. Blad, rot och stjälk kan upplevas som beska, vilket bara är bra för matsmältningen. Blommorna doftar och smakar honung och nektar.

Använd färska blad på samma sätt som ruccola eller låt dem dra i vinäger och honung några timmar om de är för beska. Koka färska eller torkade rötter i 15 minuter och stek dem sedan i smör – gott till rotfrukter eller att blanda ner i grytor.

Annons
Maskros med rötter, blad, knoppar och utslagna blommor.
Foto: IBL

3. Sommaren: Gatkamomill

Gatkamomill har seglat upp hos finkrogarna och det engelska namnet Pineapple weed syftar till smaken och doften som påminner om ananas.

Gatkamomillen är god i dryck, blommor och blad kan ätas i sallad eller serveras till sommarens bär. Dessutom perfekt att göra snaps, drinkar, olja, vinäger eller salt på.

Gatkamomill blommor och knoppar.
Foto: IBL

4. Hösten: Rönnbär

Rönnbär är en missförstådd växt som verkligen förtjänar att kallas superbär och överträffar de flesta andra ”superbär” med sitt höga näringsinnehåll.

Annons

Rönnbär växer över hela landet och de syrliga och beska färska bären blir sötare när de torkas, fryses in eller hettas upp. Bären är goda i soppor, grytor, med vilt eller rotfrukter. Som efterrätt är rönnbär och mörk choklad en bra kombination.

Kvist med rönnbär.
Foto: IBL

Källa: Kockkompassen/Ica, Lisen Sundgren 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons