7 saker att laga i ett våffeljärn – förutom våfflor
Våfflor är en favorit för både stora och små, men har du tänkt på att våffeljärnet gör att använda till annat än våfflor? I filmen nedan får du 7 läckra tips! Testa till exempel att baka brownies eller bullar i våffeljärnet. Eller varför inte steka omelett eller potatiskakor? Bara fantasin sätter gränser på vad du kan göra!
Tips! Med ett belgiskt våffeljärn som är djupare än ett vanligt blir det extra lätt att laga annat än våfflor.
Vill du fortfarande göra klassiska våfflor? Här är två enkla grundrecept, ett med och ett utan ägg. Med ägg blir våfflorna lite matigare och utan blir de lite frasigare.
Klassiska våfflor (med ägg)
ca 8 våfflor
Ingredienser:
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smör, smält
Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.
Frasvåfflor (utan ägg)
ca 8 våfflor
Ingredienser:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk
Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop övriga ingredienser och tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda våfflorna med smör i hett våffeljärn.