Valentinmaräng med champagnehallon
2 personer
Tid: ca 1 timme och 15 minuter
Marängsmet:
2 dl strösocker
3 äggvitor
3 droppar ättiksprit
röd hushållsfärg
Rosengrädde:
1/2 dl vatten
2 tsk strösocker
1 näve obesprutade kronrosenbla
1 1/2 dl grädde
Champagnehallon:
1 ask färska hallon
florsocker
champagne
Gör så här:
Olja lätt ett bakplåtspapper som du lagt på en bakplåt. Lägg en stor hjärtformad ihålig pepparkaksform på bakplåtspapperet. Blanda 1 dl av sockret med äggvitorna och ättiksprit i en skål och vispa kraftigt med elvisp tills smeten är riktigt fast. Vänd ner resten av sockret. Droppa några droppar hushållsfärg på ett litet fat. Doppa en spatel i färgen och rör försiktigt runt den i marängsmeten. Rör inte om för mycket, då blir färgen för jämn. Det ska bli marmorerade rosa ”spår” i smeten.
Skeda upp marängsmeten i kakformen i små klickar, snurra skeden försiktigt i smeten när du lyfter upp den för att ta nästa skopa, så att du får fina upphöjda snurror runt kanterna, mitten ska vara platt. Grädda mitt i ugnen i 35–60 min på 100° beroende på marängstorlek och om du vill ha den genomtorr eller lite seg i mitten. Gör under tiden rosengrädde och champagnehallon. Koka upp 1/2 dl vatten med 2 tsk socker och rosenblad. Låt sjuda i ca 10 min. Sila bort rosenbladen och koka ner vätskan till sirapsliknande konsistens.
Låt svalna, rör ner den i grädden och vispa upp grädden. Det går också bra att använda 1 tsk rosenvatten i stället för rosenbladsavkok. Förvara kallt till servering. Fördela hallonen i 2 glas, ringla över champagne och pudra över florsocker. Knyt ett band runt kakan (ta den inte ur formen) och garnera eventuellt med frostade kronrosenblad (pensla med äggvita och vänd i socker, låt torka). Servera med champagnehallon, rosengrädde och champagne.