Vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär
06 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Pannkakor med grädde och sylt i all ära men här lägger vi i en extra växel. Låt oss presentera dessa vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär! Godare än så här blir det inte!
Annons
Vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär
Pannkakor med en twist blir en underbar och somrig efterrätt!
4 portioner
Du behöver:
1 vaniljstång
2 ägg
2 msk rörsocker
1 ekologisk citron
Salt
30 g smör
6 dl lättfil
2 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
5 dl (300 g) vetemjöl
Smör till stekning
Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl strösocker
Fläderblomssorbet:
2 ½ dl koncentrerad fläderblomssaft
3 ½ dl vatten
1 knivsudd salt
2 ekologiska citroner
Till servering:
150 g hallon
150 g jordgubbar
50 g krusbär
50 g röda vinbär
1 knippe färsk mynta
Gör så här:
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ihop med ägg, socker, finrivet citronskal och salt.
- Smält smöret och vispa ner det i smeten med lättfil och mjölk. Blanda bakpulver, bikarbonat och mjöl i en annan bunke och vispa sedan ner i äggsmeten. Låt smeten stå i kylskåpet ett par timmar.
- Koka ihop vatten och socker till en sockerlag. Blanda sockerlag med fläderblomssaft och vatten i en behållare. Smaka av med salt, finrivet citronskal och citronsaft. Kör till en krämig sorbet i glassmaskin. Stek pannkakorna gyllene i smör i en stekpanna.
- Skölj och snoppa bären. Plocka bladen från myntan. Servera pannkakorna med kulor av flädersorbet. Fördela bären ovanpå och strö mynta över.
Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen
Annons