6 vanliga misstag när du marinerar kött
Köttet är perfekt tillagat, tillbehören förberedda och vinet upphällt. Men, köttet smakar ju ingenting – eller kanske alldeles för mycket? Vad är det som blev fel med marinaden? Kan det vara någon av de här klassiska missarna?
1. Du har inte tillräckligt med smak
Det är synd att lägga tid på att fixa egen marinad om du inte ger den lite kärlek. Satsa på bra råvaror, rosta kryddorna, mortla de färska örterna och krossa vitlöken så lyfter du smakerna flera snäpp.
2. Du har för mycket smak
Det är också fullt möjligt att ösa på med lite för mycket smak. För många olika eller kraftiga smaker tar ut varandra och slutresultatet blir inte gott. Håll dig till smaker som matchar varandra och det du marinerar, med möjligen EN spännande avstickare. En klassisk grund för en lyckad marinad är att förutom fett, salt och smaksättare även inkludera lite syra och lite sötma.
Recept: Honungs- och senapsmarinerad fläskfilé
3. Du väntar inte tillräckligt länge
Köttet behöver en stund för att hinna ta till sig smakerna och maximera effekten av marinaden. Trettio minuter är ett minimum, men gärna längre om du har möjlighet. Glöm bara inte att ta fram köttet i tid.
4. Det är för salt
Salt är självklart en viktig ingrediens i din marinad och hjälper till att möra köttet. Men var försiktig så att det inte blir för mycket, alla har olika tolerans för salt. Salta hellre i efterhand eller låt dina gäster salta själva.
Recept: Sticky chicken wings med coleslaw och majs.
5. Du har för lite marinad
Snåla inte! Det är bättre att göra en rejäl sats så att allt kött täcks av marinad och kan ta till sig av smakerna och effekten av marineringen. Glöm inte att torka bort överflödig marinad innan du grillar så att det inte droppar ner på glöden och börjar brinna.
6. Du har inte koll på riskerna
Salmonella är ingen höjdare och du vet säkert att du inte ska använda samma skärbräda. Men tänk också på att inte återanvända kycklingmarinaden.