Våra bästa brunchfavoriter
Amerikanska blåbärspannkakor med lönnsirap
Alla, oavsett ålder, blir lyckliga av pannkakor med blåbär på brunchbordet.
4 portioner
2 ägg
3 dl lättfil
50 g smör, plus lite till gräddning
3 ⅓ dl (200 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 msk strösocker
1 knivsudd salt
150 g blåbär
till servering
1 dl lönnsirap
stora färska eller mindre upptinade blåbär
Gör så här:
- Vispa upp ägg och fil. Smält smöret i en liten kastrull.
- Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skål. Vispa ner mjölblandningen i äggvispet. Blanda ner det smälta smöret.
- Smält lite smör i en stekpanna. Skeda ner små klickar av smet i pannan, strö lite blåbär över varje klick och stek gyllene på bägge sidor.
- Servera plättarna med sirap och blåbär.
Yoghurt med granola och hemkokt plommonsylt
Gör egen lyxig plommonsylt. Superenkelt och så gott med äkta vanilj.
1 burk sylt
450 g plommon
1 vaniljstång
1 ½ dl vatten
1 dl (100 g) strösocker
till servering
naturell yoghurt, gärna grekisk
krispig granola
Gör så här:
- Värm ugnen till 125°. Skölj plommonen, halvera och kärna ur dem. Lägg plommonen i en ren glasburk med lock. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna.
- Koka upp vaniljfrön och den tomma vaniljstången med vatten och socker i en kastrull.
- Häll vätskan över plommonen och lägg ett lock löst över burken. Ställ in i ugnen. Slå av värmen så snart vätskan börjar koka. Skruva fast locket (använd en grytlapp) och låt innehållet svalna helt.
- Vid servering: Klicka upp lite skyr eller yoghurt i ett glas, strö granola över och toppa med hemkokt plommonsylt.
Egg mac muffin med bacon
Luftiga, nybakade matmuffins med rostad yta blir helt underbara fyllda med ägg och bacon.
4 personer
20 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
1 msk honung
1 ägg
1 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
10 dl (600 g) vetemjöl
till utbakning
1 ¼ dl (65 g) durumvetemjöl
till servering
12 skivor bacon
12 ägg
12 skivor cheddar
12 msk tomatketchup
Gör så här:
- Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt honung, ägg, salt och smör. Blanda ner vetemjölet och arbeta ihop degen i 5–7 minuter med maskin eller för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.
- Dela degen i 12 bitar och rulla ihop till runda bollar. Rulla bollarna i durummjöl och låt vila i 20 minuter.
- Värm ugnen till 180°. Värm en stekpanna och stek degbollarna på bägge sidor i torr panna, tills de får lite färg. Fördela på en bakpappersklädd ugnsplåt och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
- Vid servering: Dela muffinsarna och rosta dem i brödrost eller i ugnen. Stek baconet sprött och stek äggen på ena sidan. Lägg ostskivor på 12 av muffinshalvorna och låt osten smälta lite. Bred ketchup på de andra halvorna. Lägg ihop till sandwichar med ägg och bacon mellan halvorna.
- Servera genast.
av Timm Vladimir foto Columbus Leth
LÄS MER: