Pom & Flora släpper kokbok oss som älskar helgfrukostar
Äntligen är den här. Kokboken vi alla längtat efter. Grundarna bakom Stockholms trendigaste frukosthak Pom & Flora har samlat sina smarriga recept i en bok för alla frukostälskare. Efter att ha läst boken känner vi spontant att det kan bli frukost även till lunch, middag och mellanmål redan nu till helgen.
Recept från Pom & Floras kokbok
1. Pom & Floras banana split
”Den klassiska desserten men som frukostmat. Som kafé vill man alltid erbjuda sina gäster det bästa. Mycket frukt och grönsaker har kort säsong men en frukt som man alltid kan lita på är bananen – mättande, rik på kalcium och kolhydrater. I Sverige äter vi i genomsnitt 100 bananer per person per år.”
2 portioner
3 1⁄2 dl grekisk yoghurt ,10 %
1 dl kokoschips
2 bananer
2 dl chokladgranola
2 tsk lönnsirap
Vispa yoghurt och kokos i en bunke.
Skala bananerna och dela dem på längden och lägg dem i en djup tallrik.
Lägg kokosyoghurten mellan bananhalvorna.
Strö granola över och droppa lönnsirapen på bananen.
2. Rågbröd med fetaostkräm, avokado & dukkah från Pom & Flora
”Fetaost och dukkah är förmodligen vår favvokombo på macka.”
2 portioner
1 avokado, skivad
2 skivor rågbröd
3–4 tsk dukkah olivolja
Fetaostcrème
100 g fetaost, smulad
1 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 10 %
Nymald svartpeppar
Lägg alla ingredienser i en bunke, mixa med stavmixer. Smaka av med peppar. Bred 1 rågad msk fetaostkräm på ett rågbröd. Lägg över avokado. Toppa med dukkah och ringla över olivolja. Servera med ruccola.
3. Chiapudding ”overnight” oats från Pom & Flora
”Förbered dagen innan så har du frukosten klar när du vaknar.”
2 portioner
1⁄2 dl chiafrön
1 dl havregryn
1⁄2 dl riven kokos
2 msk tärnade torkade aprikoser eller torkade äpplen
1 tsk blå vallmofrön 1 krm kanel
1 krm torkad ingefära 2 dl mandelmjölk
2 dl havremjölk, 3 %
Mät upp alla ingredienser utom mjölken i en bunke. Tillsätt mjölken lite i taget och rör ordentligt emellan. Tillsätt eventuellt mer mjölk, puddingen ska inte vara fast utan följsam och krämig.
4. Glutenfritt bananbröd från Pom & Flora
”I australiska recept används ofta grekisk yoghurt som bas när man bakar sött bröd. Det här receptet är från början en citronkaka som vi gjort om; vi behöll citronen och la till mosad banan och bytte ut bovetemjölet mot kokosmjöl. Citron och kokos är en bra kombination.”
1 limpa
3 ägg
420 g naturell yoghurt, 10 %
1 1⁄4 dl olivolja
130 g strösocker
1⁄2 vaniljstång, fröna
1 citron, finrivet skal
3 + 1 bananer
120 g kokosmjöl
180 g mandelmjöl
3 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Blanda ägg, yoghurt, olivolja, socker, vaniljfrön och citronskal i en bunke. Mosa 3 bananer och blanda med kokosmjöl, mandelmjöl, bakpulver och chiafrön, blanda väl. Smörj en limpform och häll i smeten. Dela den sista bananen på längden och lägg den på smeten. Baka mitt i ugnen cirka 55 minuter. Testa med en sticka i mitten av kakan så att den är färdigbakad innan du tar ut den.