New York sour och Mai Tai – vårens godaste drinkar
Våren är äntligen här och alla vet vad som kommer efter den – sommaren! Skapa en oas på balkongen eller uteplatsen och fira solens återkomst med en god drink. Vi har fastnat för en klassisk New York sour och exotiska Mai Tai.
Scotch New York Sour
En New York sour är egentligen bara en vanlig whisky sour toppad med rödvin! Har du ingen shaker funkar det fint med en glasburk med lock.
Du behöver:
5 cl Tamnavulin Port Wine Cask
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
Rödvin
Sockerlag:
1 del strösocker
1 del vatten
Gör så här:
- Blanda Tamnavulin Port Wine Cask, citronjuice och sockerlag i en shaker. Fyll upp shakern med is och skaka drinken i 15-20 sekunder. Sila upp i ett glas med is, och skikta sedan rödvin över en sked som du håller nära ytan på drinken.
- Sockerlag: Häll ingredienserna i en kastrull och koka upp. Rör om lite i botten då och då så allt socker löses upp. Flytta från värmen när det är upplöst. Låt svalna och buteljera i en ren flaska så håller det i ett par månader i kylen.
Planteray Mai Tai
Det sägs att namnet Mai Tai kommer från ett tahitiskt uttryck som betyder "den bästa". Receptet på orgeat, även känt som mandelsockerlag eller mandelsirap, räcker till cirka 25 drinkar. Även här går det bra att använda en syltburk med lock, det viktiga är att du skakar drinken hårt med mycket is.
Du behöver:
4 cl Planteray Grande Reserve
1 cl Ferrand Dry Curacao
2 cl limejuice
1,5 cl orgeat (mandelsockerlag eller mandelsirap, recept längre ner)
Orgeat:
250 g mandelmjölk
250 g strösocker
Gör så här:
- Orgeat: Häll ingredienserna i en kastrull och koka upp. Koka under omrörning i fem minuter så att sockret blir helt upplöst. Låt svalna och buteljera sedan i flaska.
- Häll i alla ingredienser i en shaker med is och skaka dem tills de är väl kylda. Häll sedan upp i ett glas tillsammans med (många!) iskuber. Garnera gärna med myntablad eller maraschinokörsbär. Klart att servera en utsökt Mai Tai! Vi hoppas att det smakar.