Här är världens dyraste chips – kostar 100 kronor
Hantverksöl är en växande trend, men hittills har det saknats passande tilltugg med samma hantverksmässiga standard som ölen. Det tycker i alla fall S:t Eriks Bryggeri som nu tagit fram världens mest exklusiva potatischips tillsammans med Pi Le från Svenska Kocklandslaget och Mattias Dernelid från Smakriket.
– Alla chips som har tagits fram har tillverkats för hand. Det har krävts fingertoppskänsla, smaksäkerhet och tid för att varje chips ska få en perfekt balans mellan de olika råvarorna. Smaken är väldigt skandinavisk eftersom vi enbart har använt nordiska råvaror, till exempel svensk svamp och tång från Färöarna, säger Pi Le i ett pressmeddelande.
Ett begränsat antal askar, 100 stycken, finns att beställa via www.sterikschips.se. En ask med fem chips kostar 499 kronor (vilket motsvarar 100 000 kronor/kg) och alla intäkter kommer att skänkas till välgörenhet.
Läs mer om de ingredienserna nedan.
LÄS OCKSÅ:
Ät trendigt: sötpotatischipsen – som alla pratar om just nu
Ät trendigt: Gör veganska godisremmar – på enbart två ingredienser
Ät trendigt: Nyttig granolaglass med blåbär
Bland ingredienserna finns bland annat:
Goliatmusseron
Med en smak som liknar vällagrad ost är goliatmusseron en av världens mest eftertraktade svamparter. Goliatmusseronen i chipsen kommer från tallskogarna kring Skellefteå och har plockats för hand med bomullshandskar för att bibehålla dess kvalitet.
Tryffeltång
Som namnet antyder har tryffeltång en smak som påminner om tryffel. Tången växer som små tussar på algtypen knöltång, vilken endast går att finna i kalla tidvatten. Tången som har använts i världens dyraste chips kommer från vattnet runt Färöarna.
Krondill
För den karaktäristiska dillsmaken har skaparna av chipsen noggrant sållat bland svensk krondill. Krondillen är handplockad på Bjärehalvön och utvald för sin friska men samtidigt kraftfulla smak.
Leksandslök
För en balanserad löksmak har S:t Eriks Bryggeri använt den eftertraktade Leksandslöken, som är en specifik sort av släktet potatislök från Ullvi utanför Leksand. En anledning till dess goda smak kan vara att löken alltid sätts den artonde maj och skördas den tionde augusti, oavsett väderlek.
India Pale Ale-vört
Under bryggningsprocessen av öl omvandlas kornmalt till en söt aromatisk vätska som kallas vört. För att ge chipsen en lätt sötma har man tillsatt frystorkad vört, som normalt används till att brygga S:t Eriks India Pale Ale.
Ammarnäspotatis
Potatisen i chipsen kommer från potatisbacken i Ammarnäs, en brant och stenig backe i sydläge där mandelpotatis odlas i mycket begränsad utsträckning. Backen är svårtillgänglig för moderna jordbruksmaskiner, vilket gör att all potatis sätts och skördas för hand.
Artikel av: ELLE mat & vin