Världens enklaste äppelpaj
03 apr, 2019
AvRedaktionen
Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, delar här med sig av ett recept på äppelpaj från sin kokbok "Från skog till bord".
Annons
Gabriel Jonsson om receptet:
– Matlagning ska inte vara för komplicerat tycker jag. Den här pajen är bland de enklaste och godaste desserter du kan göra, och den blir god med alla sorters äpplen.
4 portioner
Tid: 45 minuter
Ingredienser:
4 äpplen, skalade och tunt skivade
1 dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ dl strösocker
½ dl riven mandelmassa
100 g smör
malen kanel
Till servering:
vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform eller annan ugnsfast form.
- Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och mandelmassa i en skål. Lägg äppelskivorna i formen och pudra över kanel efter smak. Strö över mjölblandningen. Hyvla smöret med hjälp av osthyvel och täck pajen med smöret.
- Grädda i 20–30 minuter tills pajen fått en fin och knäckig yta.
- Servera med vaniljglass.
Tips! Orkar du inte göra egen vaniljglass? Köpt glass av god kvalitet går också bra. Eller varför inte vispad grädde smaksatt med vanilj och kardemumma?
Annons